Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк оформити опіку над самотньою людиною: куди звертатися та які документи потрібні

Як оформити опіку над самотньою людиною: куди звертатися та які документи потрібні

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася Лукасюк Ольга Василівна, яка розповіла в листі, що вона є одинокою людиною з інвалідністю ІІ групи за зором. Їй допомагають добрі люди, з якими вона разом проживає. Жінка хоче якось узаконити догляд. Як це зробити?

Чим допоможуть органи опіки та піклування

Спочатку можна звернутися до органу опіки та піклування щодо доцільності призначення над вами опіки з боку тієї родини, яка вам допомагає. В заяві можете вказати, що потребуєте стороннього догляду.

Статтею 63 Цивільного Кодексу України передбачено:

  •  опікуна або піклувальника призначає орган опіки та піклування, крім деяких випадків, встановлених статтею 60 цього Кодексу;
  •  опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю;
  •  фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою;
  •  опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов’язки опікуна або піклувальника;
  • фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів або піклувальників.

Що робити, якщо відмовили у допомозі?

Якщо ви зверталися до органу опіки, і вам відмовили, йдіть до суду. Написати заяву вам допоможуть люди, які опікуються вами, або центр безоплатної правової допомоги.

Заява має містити вимогу для встановлення опіки і призначення вам опікуна, оскільки це відповідає вашим інтересам. В заяві обов’язково важливо вказати, що потребуєте постійної сторонньої допомоги, оскільки вас визнано інвалідом ІІ групи. Можете запросити до суду свідків, взяти довідку з місця проживання.

До позовної заяви додайте копії ваших документів і тих людей, які опікуються вами, копії медичних довідок, висновків комісій, довідку з Пенсійного фонду щодо отримання вами пенсії.

Можете третьою особою запросити органи опіки та піклування, які можуть надати висновок про доцільність призначення піклування над вами.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Читайте також: Як особам з інвалідністю оскаржити рішення медико-соціальної експертизи.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні