П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк домогтися рясного і довгого цвітіння гладіолусів - що потрібно зробити

Як домогтися рясного і довгого цвітіння гладіолусів – що потрібно зробити

Этот материал также доступен на русском языке
Гладіолус – справжня прикраса будь-якої клумби, але часто садівники нарікають, що він погано цвіте або суцвіття виростають дрібними. Що потрібно зробити?

Кращі підживлення для пишного цвітіння гладіолусів

Зростають гладіолуси дуже швидко. Начебто щойно проклюнулися із землі, а за тиждень-другий уже бачимо зелені зарості. Як і всі рослини, що швидко ростуть, вони вимагають підживлення, особливо на малородючих ґрунтах. Краще використовувати тільки мінеральні підживлення, тому що органічні можуть викликати грибкові захворювання.

Більшість квітникарів за весь період вегетації підгодовують гладіолуси 4-5 разів. Але краще для цих рослин підходять дробові підживлення. Тому можна підгодувати їх 8-10 разів, вносячи щоразу половину дози добрив.

Перші 4-6 підживлень містять азотні, фосфорні та калійні добрива приблизно в рівних пропорціях (по 15 г на 10 літрів води). Також додають кальцієву селітру (5 г) та сульфат магнію (10 г). У наступних двох підживленнях азот, кальцій та магній виключаються, а залишаються фосфор (у вигляді водної витяжки) та калій. Останні два підживлення в період пізнього цвітіння та після цвітіння рослин містять лише калійні добрива (сульфат калію). Добрива, що містять хлор, краще не застосовувати.

Дуже гарні для підгодівлі різні гумати, краще в першій половині вегетації. Добре реагують гладіолуси і на обприскування «Епіном», «Цирконом», «Цитовітом». Отримавши таке харчування, рослини виглядають потужно, у них яскраве зелене листя, красиво пофарбовані квітки і міцні цибулини, що визріли.

Боротьба зі шкідниками та хворобами гладіолусів

У гладіолусів досить багато ворогів-комах. Молодими листочками люблять ласувати різні гусениці – про це господарю сигналізують дірочки, що з’явилися. Нападає на них і зелена попелиця. Але більш нещадного ворога, ніж гладіолусовий трипс, у цієї рослини немає.

Руйнівна діяльність трипсів особливо помітна на темнозабарвлених сортах: з’являються негарні білясті плями на пелюстках, рослина виглядає пригніченою. На світлозабарвлених сортах пошкодження не такі помітні.

Гладіолуси, сильно уражені трипсом, не цвітуть, бутони набувають коричневого, як би обпаленого вигляду і не розкриваються. Оскільки трипс – дуже дрібна комаха (1-2 мм), багато квітникарів просто не помічають її. Він швидко розмножується, перелітає з однієї рослини на іншу, і якщо з нею не боротися, посадки просто приречені.

Починати боротьбу потрібно задовго до появи квітконосів у стадії 3-4 листя. Поки немає квітконосів, обприскують посадки раз на два тижні. Коли формуються квіти, ці обробки проводять щотижня. А коли гладіолуси починають цвісти, то доводиться обприскувати їх кожні 3-4 дні. Для боротьби з цим шкідником застосовують “Конфідор”, “Актеллік”, “Командор”, “Комбат”, “Фуфанон” та інші препарати. Причому в кожну обробку їх змінюють, оскільки трипс дуже швидко звикає до будь-якого з цих засобів.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому квіткарі раджу висаджувати гладіолус під зиму.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні