П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіПошкоджено будинок під час обстрілу: як отримати допомогу на ремонт

Пошкоджено будинок під час обстрілу: як отримати допомогу на ремонт

Этот материал также доступен на русском языке
Через бойові дії на території нашої країни чимало які люди втратили житло, у багатьох - будинки і квартири пошкоджено. І далеко не всі мають кошти на придбання нових і відновлення старих.

Нещодавно уряд ухвалив закон про грошову компенсацію громадянам за зруйноване та пошкоджене житло. А також – постанову, в якій прописано порядок отримання цих виплат.

Яке житло допоможуть відремонтувати?

Наприкінці квітня Кабінет Міністрів України ухвалив постанову №381, у якій прописано порядок надання державної грошової допомоги на відновлення житла, пошкодженого внаслідок російської агресії.

Документ передбачає виплату компенсації на проведення ремонту у квартирах або житлових приміщеннях багатоквартирних будинків у разі, якщо місця загального користування у приміщенні не пошкоджено. Компенсацію також нададуть на ремонтні роботи:

  • в одноквартирних будинках;
  • у блокованих будинках з окремими квартирами, які мають власний вхід з вулиці;
  • у котеджах та одноквартирних будинках підвищеної комфортності;
  • у будинках садибного типу та дачах.

Виплачуватимуться компенсації – і, відповідно, проводитимуться ремонтні роботи – будуть на територіях, де не ведуться бойові дії.

Хто має право на виплати?

Скористатися компенсацією на ремонт можуть усі громадяни України, чиє житло було пошкоджено внаслідок бойових дій, не було відремонтовано раніше і підлягає відновленню.

Насамперед на державну допомогу можуть розраховувати:

  • учасники бойових дій;
  • люди з інвалідністю внаслідок війни;
  • члени сімей загиблих військовиків;
  • мобілізовані;
  • багатодітні сім’ї;
  • люди з інвалідністю І та ІІ груп;
  • батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу;
  • опікуни та піклувальники;
  • прийомні батьки і патронатні вихователі;
  • діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування.

Як отримати компенсацію?

Для того щоб отримати виплати на ремонт житла, насамперед слід подати повідомлення про пошкоджене майно. Це можна зробити через Центр надання адміністративних послуг або нотаріуса. А також – на Єдиному порталі державних послуг або у застосунку «Дiя».

Потім треба відкрити спеціальний рахунок «єВідновлення» в одному з банків-учасників програми. Поки що компенсацію планують переказувати через «Ощадбанк». Оформити картку можна і у відділенні банку, і у банківському застосунку.

Після цього треба подати заяву на грошові виплати у «Дії». Далі її розгляне спеціальна комісія, створена при органі місцевого самоврядування. Фахівці обстежать пошкоджене житло, внесуть дані про нього до Реєстру пошкодженого та знищеного майна і визначать вартість його відновлення.

Строк розгляду заяви та ухвалення рішення не має перевищувати 30 календарних днів з дня її подання. Якщо компенсаційні виплати затвердять, заявник отримає підтвердження рішення комісії, а на його банківську картку «єВідновлення» буде перераховано гроші.

Розмір компенсації за один пошкоджений об’єкт, згідно з постановою, не може перевищувати 500 тисяч гривень. Видавати гроші на ремонт житла через «Дію» обіцяють з 10 травня.

Допомога цільова: що це означає?

Грошову компенсацію можна використати виключно на закупівлю будівельних матеріалів, вікон, дверей, покрівлі, а також на оплату ремонтних робіт. Усі витрати мають бути прозорими. Зокрема, купити будматеріали або оплатити послуги підрядників можна лише в організаціях, які мають відповідні торговельні коди або МСС-коди. Так називають спеціальний чотиризначний шифр, який надається торговельній точці залежно від її виду діяльності (наприклад, магазин будматеріалів).
Використовувати компенсацію можна лише протягом року з моменту її нарахування. Інакше гроші, переказані державою на карту «єВідновлення», отримувач втратить.

 Тільки факт

За офіційними даними, понад 160 тисяч домогосподарств мають право на отримання компенсації.

Читайте також:  Якщо зруйновано житло та потрібно зібрати докази, вчимося правильно фотографувати: комп’ютерний лікнеп допоможе.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні