Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк правильно вимірювати тиск, щоб отримати точні показники

Як правильно вимірювати тиск, щоб отримати точні показники

Этот материал также доступен на русском языке
Від того, наскільки правильно виміряно тиск, залежить лікування.

Запитання читачки: “Мій батько (йому 63 роки) кілька років тому переніс інсульт, у нього була паралізована ліва рука. Він відновився. Через гіпертонічну хворобу п’є ліки. Купив тонометр, але вимірює тиск, мені здається, неправильно: сидячи на дивані, опустивши руку. Чи впливає це на показники?

Відповідає кардіолог Валерій Батушкін:

– Так. Від того, наскільки правильно виміряно тиск, залежить лікування. За годину-півтори до процедури не слід пити чай, каву, які підвищують тиск. Небажано й курити, адже рівень тиску одразу підніметься щонайменше на вісім-десять міліметрів ртутного стовпа.

Навіть проста розмова під час вимірювання може підвищити тиск на 17 одиниць, а перебування у прохолодному приміщенні – рефлекторно ще на 11. Переповнений сечовий міхур (людина не встигла сходити у туалет) підвищує тиск відразу на 27 одиниць. Це важливо враховувати.

Сидячи на стільці, треба спиратися на спинку. Ноги мають стояти на підлозі рівно. Якщо їх схрестити або закинути одну на другу, показники тиску можуть бути неточними. Звільнену від одягу руку слід покласти на стіл. Вимірювання тиску на руці, що висить, завищує цифри на дві одиниці, а манжетка поверх одягу може підвищити на цілих 50!

Манжетку надягають на півтора-два сантиметри вище ліктя, зіставляючи з рівнем серця. Гумова трубочка має проходити по центру ліктьової ямки. Вимірявши тиск один раз, через три-п’ять хвилин слід повторити процедуру ще двічі. Правильним вважається мінімальний показник або середнє арифметичне від двох останніх (з трьох) вимірів.

– У поліклініці у батька рівень тиску завжди вищий.

Так званий синдром білого халата виникає приблизно у кожного четвертого пацієнта. Тиск, який виміряв медпрацівник у поліклініці, завжди вищий, ніж коли його перевіряють удома. На жаль, при підборі ліків лікарі частіше орієнтуються на показники, отримані в кабінеті, – офісний тиск.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні