Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаСтаттіМар'їнка: окупанти перетворили місто на руїни

Мар’їнка: окупанти перетворили місто на руїни

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Міста, села, місця, які сьогодні на слуху». У ній ми розповідаємо про різні населені пункти та місцевості, назви яких часто звучать у новинах з фронту, щоб краще розуміти, що і де саме відбувається.

Сьогодні ми розповімо про Мар’їнку, яка залишається однією із найгарячіших точок на фронті.

Місто заснували січові козаки

Мар’їнка – невелике місто в Донецькій області, на річці Осикова. До початку російської війни проти України у ньому проживало приблизно десять тисяч чоловік. Місто розташоване дуже близько до Донецька і практично примикає до його Петровського району.

Історія населеного пункту розпочалася ще у 1700-х роках, коли родини січових запорозьких козаків заселили тут кілька хуторів. Через сто років, у середині ХІХ століття, на території майбутнього міста було засновано село, в якому мешкали селяни, вислані з Полтавської та Харківської губерній. Поселення швидко розросталося, там було відкрито церковно-парафіяльну школу і земське училище, а жителі Мар’їнки працювали у Трудівських та Вознесенських вугільних шахтах.

На початку громадянської війни Мар’їнку поперемінно захоплювали то австро-німецькі, то білогвардійські, то червоні війська. Пізніше в Мар’їнці було створено машинно-тракторну станцію, було переведено Пирятинський педагогічний технікум, завершилися електрифікація та радіофікація.

Під час Другої світової війни Мар’їнка майже на два роки опинилась у руках фашистів. За роки окупації німці спалили педагогічне училище, зруйнували школу та бібліотеку, а Мар’їнську МТС вивезли до Німеччини.

Після війни у Мар’їнці було збудовано шиноремонтний та молочний заводи, харчосмакова фабрика, хлібокомбінат, водосховище, а також відкрито новий район покладів кам’яного вугілля «Південний Донбас». У 1977 році селище набуло статусу міста.

Бої за Мар’їнку тривають понад дев’ять років

2014 року Мар’їнка опинилася на лінії зіткнення і кілька років жила під постійними обстрілами, під час яких загинули десятки людей. У червні 2015 року у Мар’їнці сталася одна із наймасштабніших битв з моменту підписання мінських угод. Під час бою було застосовано важке озброєння.

Після повномасштабної російської агресії, починаючи з березня 2022 року, у Мар’їнці тривали бої. Майже протягом року російські війська зуміли просунутися тут лише на кілька кілометрів. Наразі противник робить постійні атаки у північній та центральній частинах Мар’їнки, за місто точаться жорстокі битви. Станом на квітень від Мар’їнки залишилися лише руїни – жодної цілої будівлі та жодного мешканця у місті зараз немає.

Музей війни чи нове місто?

Українські архітектори вже зараз думають, як відбудовувати зруйновану Мар’їнку і як вона виглядатиме після війни. Поряд із традиційним відновленням міста розглядаються і не зовсім звичайні ідеї. Наприклад, розстріляне місто можуть залишити в тому вигляді, в якому воно перебуває зараз, – як своєрідна пам’ятка, музей війни, а житлові будівлі та інфраструктуру відбудують по сусідству. А можливо, Мар’їнка увійде до складу Донецька і стане його частиною – на зразок того, як до складу Парижа входять його найближчі передмістя.

Ірина Валентинова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні