П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатПідтоплення житла: що робити, якщо сусідська каналізація тече під будинок

Підтоплення житла: що робити, якщо сусідська каналізація тече під будинок

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції надійшов лист від читачки Ч. з міста Одеси, яка розповіла, що у її сусідів немає вигрібної ями і воду вони виливають з ванної, пральної машинку в яму.

Яма не зацементована і багато років ця брудна вода заливає будинок і ділянку авторки листа. Багато років вона безрезультатно зверталася до районної адміністрації, щоб вирішили ситуацію. Там порадили звернутися до суду.

Наразі ситуацію не вирішено: під будинком сильна вологість, будинок просідає і літня хвора людина страждає від такої ситуації. Як діяти у такому разі?

Готуйтеся до захисту своїх прав

Якщо протягом багатьох років ніякі прохання позитивного результату так і не дали, і те, що роблять ваші сусіди, негативно впливає на ваше здоров’я і завдає шкоди будинку, ви маєте право захищати свої права.

Обов’язково письмово зверніться до міської (сільської) ради з вимогою створити комісію і провести обстеження земельної ділянки за вашою адресою та адресою сусідів. І наголосіть на тому, що сусіди ігнорують правила добросусідства, порушують санітарні норми. Зробіть собі копію листа (він може знадобитися при зверненні до суду).

До комісії звертайтеся, щоб було складено Акт обстеження на зазначеній земельній ділянці.

Ви також можете звернутися для проведення будівельно-технічної експертизи вказаної земельної ділянки, оскільки якщо є підтоплення будинку, це важливо задокументувати.

Відповідно до пункту 2.22 Наказу МОЗ «Про затвердження Державних санітарних норм і правил утримання територій населених місць» №145 від 17.03.2011 року, вигреби мають бути віддалені від меж земельних ділянок навчальних та лікувально-профілактичних закладів, стін житлових та громадських будівель і споруд, майданчиків для ігор дітей та відпочинку населення на відстань не менше 20 метрів.

Місце розміщення вигребу на присадибній ділянці і відстань від нього до власного житлового будинку визначає власник цього будинку з дотриманням правил добросусідства. Спірні питання щодо місць розміщення вигребів на території присадибної ділянки розглядаються у порядку вирішення земельних спорів згідно з законодавством.

Збирайте документи до суду

Якщо ви матимете документи, що порушують ваше право користування земельною ділянкою, ви маєте право звернутися до суду. Якщо вам потрібна безкоштовна правова допомога, ви можете звернутися до центрів безоплатної правової допомоги, щоб вам допомогли скласти позовну заяву до суду.

Можете позовну заяву до суду написати самостійно, у довільній формі, вказавши, що ви – Позивач, ваш сусід – Відповідач. Можете Третьою стороною без самостійних вимог (в позовній заяві) визнати ту сільську (міську) раду, яка буде надавати вам відповідь та Акт-обстеження.

До позовної заяви можете додати копії документів на право власності, земельно-кадастрової документації, Акту обстеження земельної ділянки, технічного паспорта на домоволодіння, результати експертизи, якщо є – фото порушення. Можете запросити до суду сусідів як свідків, які підтвердять порушення.

Усі ваші витрати на експертизу, на судовий збір можете покласти на Відповідача, написавши про це у позовній заяві. Окрім того, в позовній заяві ви можете вимагати від сусіда відшкодувати вам спричинені матеріальні збитки і моральну шкоду.

Відповідно до статті 13 Цивільного кодексу України (редакція від 1.01.2023 р.), суд може зобов’язати сусідів припинити зловживання своїми правами, а також застосувати інші заходи, встановлені законом.

Вікторія Гусакова, позаштатний юрист

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні