Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаПільгиПенсія за батька-ветерана: якою має бути доплата за орден і коли видадуть...

Пенсія за батька-ветерана: якою має бути доплата за орден і коли видадуть допомогу до 9 травня

Этот материал также доступен на русском языке
До редакції звернулася 84-річна Ірина Проскурняк з міста Снятин Івано-Франківськоі області. Спочатку жінка отримувала пенсію за віком. А у 2020-му їй запропонували перейти на пенсію за втратою годувальника за загиблого батька, мотивуючи тим, що пенсія буде більшою. У зв'язку зі зміною виду пенсії у читачки з'явилося чимало питань, на які ми даємо відповіді

 Якою має бути пенсія за втратою годувальника?

«Дізналася, що з 1 грудня 2022 року в інвалідів війни II групи загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим, ніж 10 988,25 гривні. Я отримую 5279 гривень і це менше, ніж 50% від зазначеної суми. А наскільки я знаю, пенсія за втратою годувальника має складати саме 50% від пенсії годувальника. Тому хочу уточнити, як саме має рахуватися моя пенсія, звідки береться ця сума? Я дзвонила до Пенсійного фонду, а також отримала виписку з пенсійної справи, але остаточно розібратися не змогла».

Згідно із Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія у зв’язку з втратою годувальника дійсно призначається в розмірі 50% пенсії за віком, яку б отримував годувальник. Однак це не ваш випадок. Виходячи з надісланих документів, ваша пенсія обчислена за нормами іншого Закону – «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». За цим законом пенсії за втратою годувальника обчислюються в розмірі від 30 до 70% не від пенсії, а від грошового забезпечення померлого або загиблого годувальника і мають становити не менше ніж два прожиткові мінімуми для осіб, які втратили працездатність.

Отже у вашому випадку розмір пенсії за втратою годувальника складає 4186 гривень, тобто два прожиткові мінімуми, встановлені з 1 грудня 2022 року (2093 грн. х 2). Тобто це мінімальний розмір пенсії за втратою годувальника, передбачений Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». До пенсії також встановлено дві доплати: підвищення члену сім’ї померлого інваліда війни в розмірі 523,25 гривні (2093 грн. х 25%) та надбавка 80-річним – 570 гривень. Загалом виходить 5279,25 гривні, про які ви пишете.

До речі, такий вид пенсії в березні не індексували, адже її розмір залежить, насамперед, від прожиткового мінімуму, який цього року не підвищується.

Скільки доплачують за нагороди?

«Чи мають мені доплачувати за орден батька?»

Особи, які були нагороджені хоча б одним орденом України або колишнього СРСР, мають право на доплату згідно із Законом «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною». За таку нагороду доплата становить 23% прожиткового мінімуму (2093 грн. х 23% = 481,39 грн.).

У разі смерті особи, яка мала право на пенсію за особливі заслуги деякі непрацездатні члени сім’ї померлого мають право на встановлення до своєї пенсії 70% від вказаної пенсії за особливі заслуги (481,39 грн. х 70% = 336,97 грн.).

Із доданих до листа документів очевидно, що вам доплату за орден батька не встановлювали. Можливо, вам слід звернутися до Пенсійного фонду з документом, що підтверджує наявність такої нагороди.

Коли ветеранам чекати виплат?

«Якщо до 9 травня будуть нараховувати «святкові», то це буде відсоток від суми, призначеної інваліду війни, чи я буду отримувати грошову допомогу як член сім’ї загиблого?»

Кожного року 5 травня ветерани війни та члени їхніх сімей отримували разову грошову виплату, що передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Але цієї весни в законодавстві відбулися зміни*. Відтепер такі виплати здійснюватимуться щорічно не в травні, а 24 серпня – до Дня незалежності. Розмір цьогорічних доплат має додатково визначити Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, що в травні минулого року розмір разової грошової допомоги для осіб з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи складав 3906 гривень, а члени сімей загиблих отримували 966 гривень. Тобто членам сімей загиблих надбавка встановлюється у фіксованому розмірі і не залежить від розміру доплат самим ветеранам. Якими будуть доплати в цьому році, поки що невідомо.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо разової грошової виплати ветеранам війни та жертвам нацистських переслідувань» №2983-IX від 20

Нове на сайті