П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіКвітневі зміни у нарахуванні пенсій, пільг та субсидій: що нового

Квітневі зміни у нарахуванні пенсій, пільг та субсидій: що нового

Этот материал также доступен на русском языке
Квітень пройшов під знаком вирішення проблем, з якими слід було впоратися в умовах воєнного часу. У зв'язку з цим було ухвалено кілька документів, пов'язаних із виплатою пенсій, наданням пільг та житлових субсидій.

На які зміни треба звернути увагу претендентам та одержувачам цих виплат? Що змінилося у їхньому нарахуванні?

Пенсії «поїдуть» за кордон

Пенсіонери, які раніше отримували пенсію у відділеннях «Укрпошти» і виїхали до інших країн, зможуть отримувати пенсійні виплати за кордоном*. Але є два важливі нюанси:

  • у підприємства зв’язку має бути технічна можливість здійснювати переказ грошей у країну перебування пенсіонера;
  • переказ коштів пенсіонерові здійснюється за його рахунок.

Також біженці, яким виплату пенсії під час воєнного стану було припинено через виїзд за кордон, зможуть відновити виплати без приїзду до України. Для цього можна буде надіслати поштою відповідну заяву. Відповідний порядок Пенсійний фонд України (ПФУ) має розробити додатково. Поки що відновлення виплати є можливим лише при особистому відвідуванні відділень ПФУ.

Нагадаємо і чинні правила, які стосуються переселенців:

  • якщо уповноважений банк не може здійснювати виплату пенсій та грошової допомоги, отримати виплати можна у будь-якому відділенні «Ощадбанку» – як грошовий переказ без відкриття рахунку;
  • якщо людина отримує пенсію або грошову допомогу через «Укрпошту» і змушена була змінити фактичне місце проживання, вона також може отримати їх у «Ощадбанку» – як грошовий переказ без відкриття рахунку.

Субсидії: про доходи і помилки у декларації

У порядок призначення субсидій (Постанова Кабміну №848 від 21 жовтня 1995 року) внесено чергові зміни**. У зв’язку з цим одержувачам субсидій слід знати про нововведення, які можуть суттєво вплинути на можливість користуватися допомогою держави.

  • Субсидії тепер можуть надавати не лише за фактичним або зареєстрованим, а й за задекларованим місцем проживання (за однією адресою).
  •  При призначенні субсидії не враховуються доходи осіб, які перебувають у полоні (цей факт підтверджується відомостями та документами, наданими уповноваженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, суб’єктами державної реєстрації) або вважаються зниклими безвісти (за рішенням суду).
  •  При виявленні помилки у заяві або декларації субсидіант повинен виправити її протягом 30 календарних днів. Вказаний термін може бути подовжено на час хвороби заявника, але не довше за день закінчення опалювального або неопалювального сезону (факт хвороби підтверджується документально). Раніше термін не прив’язувався до закінчення сезону.
  • Одержувач субсидії зобов’язаний протягом 30 календарних днів поінформувати Пенсійний фонд, якщо будь-хто зі складу домогосподарства перебуває за кордоном понад 60 днів.

Пільги: виплачують зекономлені гроші

Разом із змінами у призначенні житлових субсидій внесено зміни і до Порядку надання пільг щодо оплати житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу у грошовій формі (Постанова Кабміну № 373 від 17 квітня 2019 року).

Тут є важливий момент. Він стосується повернення заощаджених коштів за опалювальний сезон 2021-2022 років, які не всі пільговики встигли одержати в умовах війни. Є й інші правила, на які треба звернути увагу.

1. Торік традиційно було зроблено перерахунок залишків, що накопичилися на облікових рахунках пільговиків за опалювальний сезон 2021-2022 років. Їх можна було отримати з 1 червня по 20 грудня 2022 року. Якщо пільговик не звернувся у цей період по свої гроші, кошти повернулися на рахунок Міністерства соцполітики. Враховуючи воєнну ситуацію, пільговикам надали можливість зараз отримати ті заощаджені кошти. Для цього пільговик до жовтня 2023 року має звернутися до Пенсійного фонду із заявою.

Заяву можна написати у довільній формі, але обов’язково вказати:

  •  назву документа, що дає право на пільги, його серію та номер, ким і коли виданий (з пред’явленням оригіналу зазначеного документа або електронного посвідчення ветерана);
  •  номер ідентифікаційного коду;
  •  серію та номер паспорта громадянина України або свідоцтва про народження (іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли видано;
  •  номер рахунку (за стандартом IBAN) та найменування банку, де відкрито рахунок.

2. Якщо пільговик, на рахунку якого на 1 червня 2022 року залишилися заощаджені кошти, помер, гроші може отримати член сім’ї. За умови, що на нього поширювалися пільги та відомості про нього внесено до реєстру. Щоб отримати гроші, треба звернутися до Пенсійного фонду із заявою довільної форми і надати копії:

  •  свідоцтва про смерть пільговика;
  •  паспорта громадянина України або свідоцтва про народження пільговика;
  •  номера ідентифікаційного коду пільговика.

У заяві член родини померлого пільговика повинен вказати і відомості про себе:

  •  свої ім’я та прізвище;
  •  номер ідентифікаційного коду;
  •  серію та номер паспорта громадянина України (іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли видано;
  •  номер рахунку (за стандартом IBAN) та найменування банку, в якому відкрито рахунок.

3. Особи, які належать до пільгових категорій, зобов’язані повідомляти уповноваженому органу про зміну усіх обставин, що впливають на надання пільг. Якщо з’ясується, що гроші було отримано неправомірно, їх доведеться повернути (добровільно або в судовому порядку).

*Постанова Кабміну «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. № 1596 та від 26 лютого 2022 р. № 162» № 328 від 18 квітня 2023 року

**Постанова Кабміну «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо надання окремих видів грошової допомоги, пільг та житлових субсидій» № 340 від 18 квітня 2023 року

Раніше ми писали про пенсії, пільги та субсидії: що змінилося.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні