Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатХто може не платити податок на квартиру чи будинок

Хто може не платити податок на квартиру чи будинок

Этот материал также доступен на русском языке
Повномасштабна війна в нашій країні вплинула на різні сфери життєдіяльності, зокрема - внесла деякі зміни в оподаткування.

Які правила сплати податку на нерухомість діють в Україні сьогодні?

Що змінилося під час війни?

У квітні 2022 року набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану». Згідно з документом, нерухоме майно, яке розташоване на території, де велися або ведуться бойові дії, а також – на тимчасово окупованій території, звільняється від сплати податків. Не підлягає оподаткуванню і житлова нерухомість, яка стала непридатною для проживання внаслідок військової агресії.

Щоправда, перелік територій, на яких точаться бойові дії, Кабінет Міністрів України ще не затвердив. Але доки його не ухвалено, роз’яснюють юристи, можна користуватися Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України № 309 від 22 грудня 2022 року (у редакції від 27 лютого 2023 року)*.

Кому доведеться платити податок?

Податок на нерухомість повинні сплатити мешканці умовно благополучних регіонів, які мають:

– квартиру, загальна площа якої становить понад 60 квадратних метрів;

– житловий будинок площею понад 120 квадратних метрів;

різні типи об’єктів житлової нерухомості – квартиру і будинок, загальна площа яких перевищує 180 квадратних метрів.

Платити потрібно лише за «додатковий» метраж – той, що перевищує вказаний ліміт. Наприклад, якщо площа квартири 84 квадратні метри, то податок нараховується лише на 24 квадратні метри (84 м² – 60 м²). Якщо площа житлового будинку 190 квадратних метрів, то оподаткуванню підлягають лише 70 квадратних метрів (190 – 120 м²).

Якщо ж площа квартири більша за 300 квадратних метрів або площа будинку перевищує 600 квадратних метрів, розмір податку буде фіксованим і становитиме 25 тисяч гривень.

Платежі податкові органи повинні розіслати до 1 липня, а сплатити їх треба до 1 вересня.

Як розраховується сума податку?

Сума податку за один квадратний метр встановлюється місцевою владою. Але вона не може перевищувати 1,5% мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. Наприклад, у Дніпрі зараз ставка 1,2%, у Львові, залежно від того, в якій зоні міста розташовано нерухомість, – від 0,5% до 1,5%.

Місцева влада може на свій розсуд збільшувати межі житлоплощі, яка не оподатковується. Наприклад, стягувати податок з площі понад 70 квадратних метрів, а не 60 квадратних метрів, як передбачено законодавством. Для надання такої пільги беруться до уваги майновий стан та рівень доходів власника нерухомості.

З 1 січня 2022 року розмір мінімальної зарплати складав 6500 гривень. Відповідно, максимальна податкова ставка, яку ми платитимемо цього року, становитиме 97,5 гривні. А це означає, що, незалежно від розташування нерухомості, за квадратний метр не можуть стягнути більше за 97,5 гривні.

*«Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або які тимчасово окуповані Російською Федерацією»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні