Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаРізнеКогда начнется наше наступление?

Когда начнется наше наступление?

Этот материал также доступен на русском языке
Чутки про те, що Збройні сили України можуть перейти у контрнаступ уже найближчим часом, ходять давно. Однак його реальну дату засекречено.

Усім нам хочеться, щоб війна якнайшвидше закінчилася. А станеться це лише після того, як ми звільнимо всю нашу територію від російських окупантів. Чутки про те, що Збройні сили України можуть перейти у контрнаступ уже найближчим часом, ходять давно. Однак його реальну дату засекречено. Однак це не заважає експертам прогнозувати терміни і напрямки контрнаступу.

Чотири умови для контрнаступу

Де і коли розпочнеться повномасштабний наступ, знають лише п’ять осіб, заявив секретар Ради нацбезпеки Олексій Данилов. Зважаючи на все, до них належать визначені законодавством посадові особи держави. А саме: президент України, головнокомандувач ЗСУ, начальник Генштабу, міністр оборони, секретар Ради національної безпеки і оборони. Виконавцям про такі плани доповідають не в повному обсязі.

Водночас, за словами радника керівника Офісу Президента Михайла Подоляка, існують чотири неодмінні складові підготовки контрнаступу наших ЗСУ.

  • По-перше, це накопичення озброєння.
  • По-друге, бойова підготовка частин, які братимуть участь в наступі.
  • Третій чинник – робота з планування контрнаступу у Генштабі. Адже російські окупанти також активно готуються до наступальних дій.
  • Четверта умова – морально-психологічна підготовка особового складу.

Коли усі ці фактори будуть досягнуті, можна говорити про певну дату настання.

Чому оборона Бахмута така важлива?

Сьогодні фундамент для подальшого наступу Збройних сил України закладає оборона Бахмута, стверджує речник Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий. Наші бійці стійко тримають місто. Вони виснажують, знекровлюють ворога, вибивають його міць, ламають його морально-психологічний стан. Поки наші захисники проводять у Бахмуті оборонну операцію, їхні побратими в Україні та за кордоном вивчають новітню військову техніку, сучасну тактику бойових дій – готуються до контрнаступу. І коли ці бригади будуть готові, вони впевнено вийдуть проти виснаженого ворога, зможуть викинути його за межі нашої країни.

Про танки і погоду

Про підготовку до контрнаступу свідчить кількість сил і засобів, готових до перекидання на лінію фронту, зазначають військові експерти. І, на їхню думку, наступальні дії розпочнуться після Великодня, не пізніше ніж через два місяці. Точнішу дату прогнозувати досить складно.

Деякі аналітики вважають, що терміни наступу залежатимуть від термінів прибуття до України достатньої кількості західної бронетехніки – зокрема танків «Леопард 2» і «Челленджер 2». За словами військового аналітика Олександра Коваленка, ЗСУ для контрнаступу потрібні три танкові батальйони. Поки що є можливість сформувати один. Інші обіцяні танки все ще надходять.

Разом з тим, є думка, що очікувати для контрнаступу постачання усієї зброї, заявленої західними партнерами, не слід. Через це ми втратимо час. І якщо буде готовий резерв, особовий склад, сформовано підрозділи, то цілком нормально, що частина озброєння приходитиме паралельно з наступальною операцією.

Також важливим фактором для початку контрнаступу є погода. Адже по болоті ніхто наступати не буде.

Де може початися контрнаступ?

На думку військового експерта полковника Романа Світана, наступ розпочнеться одразу на трьох напрямках. Один буде основним. Два – другорядними.

Завдання другорядних – розтягнути по лінії фронту війська противника. І що далі – то краще. А основний удар буде посередині.

Як вважає Світан, можуть розпочатися бої з боку Херсона – у напрямку Криму і з боку Сватового та Кремінної – у напрямку Луганська. А основний наступ може розпочатися з боку Гуляйполя – на Бердянськ, або з Оріхового – на Мелітополь, або ж з Вугледара – на Маріуполь.

Наразі проводиться розвідка боєм практично на всіх напрямках Херсонського та Запорізького фронтів. ЗСУ займають зручніші позиції, як для оборони, так і для подальшого наступу, в районі Оріхового та Гуляйполя.

– Вже під час бойових дій буде визначено основний напрямок, – прогнозує Світан. – Це залежатиме від того, як піде наступ на одному із трьох напрямків. Але всі три напрямки буде включено одночасно.

Водночас керівництво НАТО вважає, що головною метою очікуваного наступу буде пробивання коридору в окупований півострів Крим.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні