Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатХто з українців може розраховувати на допомогу безкоштовного адвоката та як її...

Хто з українців може розраховувати на допомогу безкоштовного адвоката та як її отримати

Этот материал также доступен на русском языке
У нашій країні протягом кількох років працюють центри безкоштовної правової допомоги. Вони надають первинну і вторинну правову допомогу. Первинна правова допомога доступна усім, а вторинна – лише обмеженому колу осіб.

Нещодавно Верховна Рада розширила перелік категорій, які за потреби можуть отримати не лише консультацію юриста, а й допомогу адвоката.

Первинна і вторинна допомога: в чому різниця?

Як ми вже сказали, первинну правову допомогу можуть отримати усі охочі. Вона включає консультацію юриста, підготовку заяв та скарг.

Вторинна правова допомога – це представництво інтересів у суді або інших державних органах, а також складання документів процесуального характеру.

За законом «Про безкоштовну правову допомогу», на вторинну допомогу мають право:

  • малозабезпечені особи, якщо їх дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, затвердженого для певних категорій (дітей, дорослих працездатного та непрацездатного віку);
  • діти і особи з інвалідністю;
  • ветерани війни і сім’ї загиблих;
  • переселенці та особи, які проживають у «гарячих» точках і на тимчасово окупованій території;
  • особи, стосовно яких відкрито кримінальні справи, та інші.

У кого з’явилося більше шансів?

Десятого квітня Верховна Рада ухвалила закон, який розширює доступ до такої допомоги.

  • Особи з інвалідністю зможуть скористатися послугами безкоштовного адвоката, якщо їх дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб – 5368 гривень (2684 грн. х 2). Раніше враховували два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб – 4186 гривень (2093 грн. х 2).
  • Недієздатні особи і особи, дієздатність яких обмежено, тепер теж мають право звернутися по первинні та вторинні правову допомогу. Також стала обов’язковою участь адвоката при розгляді судом справ про визнання людини недієздатною та відновлення громадянської дієздатності.
  • Особи, які не мають документів, що засвідчують особу, мають право на безоплатного адвоката при встановленні в суді фактів, пов’язаних з оформленням та видачею таких документів, у тому числі – для отримання компенсації за пошкоджене та знищене нерухоме майно внаслідок збройної агресії Росії.
  • Переселенці можуть звернутися до адвоката у разі відмови у видачі довідки внутрішньо переміщеної особи.
  • Ті, хто проживає на тимчасово окупованій території або в районах проведення військових дій, можуть розраховувати на допомогу безкоштовного адвоката у справах про відшкодування збитків у зв’язку зі збройною агресією та тимчасовою окупацією території України.

Важливо, що закон у новій редакції дозволяє центрам вторинної правової допомоги залучати перекладача з мови, якою може спілкуватися заявник, у тому числі – перекладача жестової мови (якщо особа, яка бажає отримати вторинну правову допомогу, не володіє державною мовою або має порушення слуху) .

***

Уточнимо, що внутрішньо переміщені особи, ветерани війни та члени сімей загиблих, а також особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, мають право на отримання безкоштовної вторинної допомоги не більше шести разів на рік і водночас не більше ніж за шістьма рішеннями.

***

Як зв’язатися з юристами?

Координаційний центр з надання безкоштовної правової допомоги

  • Контактні телефони:

0-800-213-103 (для дзвінків по Україні, безкоштовно);

(+38) 044-363-10-41 (для дзвінків з-за кордону – оплата за тарифами оператора).

(+38) 067-721-31-03 (для безкоштовних дзвінків у Телеграм);
Час роботи:

– понеділок-п’ятниця – з 8:00 до 19:00;

– субота-неділя – з 9:00 до 18:00.

  • Є можливість зв’язатися з правознавцями на сторінці у Фейсбуку «Безкоштовна правова допомога». Тут можна написати повідомлення в месенджер або зателефонувати (кнопка «Подзвонити»).

  • Можна надіслати листа на електронну пошту: [email protected] ov.ua.

    *«Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безкоштовної юридичної допомоги»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні