П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЧи платитимуть суддям і прокурорам менше?

Чи платитимуть суддям і прокурорам менше?

Этот материал также доступен на русском языке
Наприкінці березня на розгляд до Верховної Ради було внесено законопроект №9159*. У ньому пропонується скоротити зарплати суддям, прокурорам, високооплачуваним держслужбовцям. А заощаджені таким чином бюджетні гроші перенаправити на виплати військовослужбовцям та їхнім родинам.

Необхідність таких обмежень автори документа пояснюють тим, що в нашій країні є певна категорія осіб, які одержують у державному секторі високі заробітні плати, невідповідні з заробітками абсолютної більшості громадян. По суті, вважають автори законопроекту, це є аморальним, не відповідає уявленням про справедливість та вимоги пересічних громадян.

Документ пропонує обмежити розмір щомісячних виплат високооплачуваним службовцям до 10 мінімальних заробітних плат. Тобто у разі ухвалення законопроекту їхня зарплата не мусить перевищувати 67 тисяч гривень.

Обмеження можуть зачепити високопосадовців органів місцевого самоврядування, прокурорів, суддів, членів Вищої ради правосуддя, керівництва Національного банку України, членів наглядових рад державних підприємств і народних депутатів. Скоротити зарплати цим категоріям документ пропонує на період воєнного стану. Водночас деяких виплат обмеження не торкнуться. Йдеться про оплату лікарняних, допомогу на оздоровлення та відпускних. Тобто – в деяких випадках чиновники все ж таки зможуть отримати і понад 67 000 гривень.

Виплати високопосадовцям мали намір обмежити ще 2020 року – під час карантину, викликаного пандемією коронавірусу. Однак тоді Конституційний суд України (КСУ) визнав законопроект таким, що не відповідає основному закону держави. Норму, в якій було запроваджено обмеження заробітної плати на період карантину, КСУ визнав неконституційною. Але водночас зазначив, що «обмеження відповідних виплат є допустимим в умовах воєнного або надзвичайного стану». Отже, сьогодні визнати запропоноване обмеження зарплат неконституційним КСУ буде складно.

*Законопроект №9159 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» щодо збільшення видатків на виплати військовослужбовцям та їхнім сім’ям шляхом запровадження на час воєнного стану обмеження в частині нарахування заробітної плати в державному секторі»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні