Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи дає нагородження почесною грамотою право на пенсію за особливі заслуги

Чи дає нагородження почесною грамотою право на пенсію за особливі заслуги

Этот материал также доступен на русском языке
Вищою формою нагородження громадян за визначні заслуги у розвитку різних сфер діяльності держави є державні нагороди України.

«У газеті №52 від 27 грудня 2022 року написано, що є закон №1767, згідно з яким до пенсій встановлюються надбавки за різні державні нагороди (ордени, медалі, держпремії, грамоти).

У мене 50 років стажу, 1983 року отримав Почесну грамоту Міністерства морського флоту СРСР. Коли я з нею звернувся до Пенсійного фонду по встановлення надбавки, мені сказали, що надбавку можуть одержати лише люди, нагороджені орденами. Як же так?

Павло Швець, м. Кілія, Одеська обл.»

Вищою формою нагородження громадян за визначні заслуги у розвитку різних сфер діяльності держави є державні нагороди України.

Державні нагороди України* – це почесні звання України, ордени, медалі, а також державні премії та почесні грамоти.

Громадянам, які мають значні заслуги у сфері державної, суспільної або господарської діяльності, досягнення у сфері науки, культури, освіти, охорони здоров’я, фізичної культури та спорту тощо, встановлюються пенсії за особливі заслуги перед Україною.

Але треба розуміти, що право на пенсію за особливі заслуги дають ті нагороди, які згадуються в однойменному законі**.

Зокрема, згідно з пунктом 6 статті 1, така пенсія призначається «особам, відзначеним почесним званням України, колишніх СРСР та УРСР «заслужений»; державними преміями України, колишніх СРСР та УРСР; нагородженим одним із орденів України або колишнього Союзу РСР, Грамотою або Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР; а також особам, яким до 1 січня 1992 року було встановлено персональні пенсії союзного або республіканського значення».

Зі сказаного випливає, що право на пенсію за особливі заслуги мають лише особи, нагороджені Грамотою або Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР.

*Відповідно до Закону «Про державні нагороди України» №1549-III від 16 березня 2000 року (зі змінами від 2.04.2022 р.).

** Закон «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» № 1767-III від 1 червня 2000 року (зі змінами від 1.01.2023 р.).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні