Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкою має бути пенсія, якщо є і стаж, і інвалідність

Якою має бути пенсія, якщо є і стаж, і інвалідність

Этот материал также доступен на русском языке
Майже завжди слід звернутися до місцевого Пенсійного фонду, щоби там прорахували, чи є сенс переходити з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

«У 2021 році мені призначили пенсію за інвалідністю ІІІ групи при стажі 37 років. У грудні 2022 року розмір пенсії збільшився з 2300 гривень до 2500 гривень, а з 1 березня вона становить 2760 гривень. Чи так має бути? Допоможіть розібратися.

Галина Зарудна, село Дмухівці, Тернопільська обл.»

Якщо стажу достатньо

Ваш приклад наочно демонструє, як, згідно з існуючими постановами, зростає мінімальна пенсійна виплата для конкретної категорії громадян.

З 1 березня 2022 року у жінок зі стажем не менше 30 років (у чоловіків – 35 років), незалежно від віку, загальний розмір пенсії не міг бути нижчим за 2300 гривень. У грудні такі пенсії підтягнули до 2500 гривень. З березня 2023 року пенсія у громадян з повним стажем не може бути нижчою за 2760 гривень. В даному випадку вік значення не має. А якщо людині понад 65 років і вона не працює, то мінімальна пенсія при повному стажі може зрости до 3000 гривень або навіть до 3120 гривень, залежно від індивідуальних особливостей.

Ви додали доволі багато документів до свого листа, але щоб точно прорахувати складові пенсії, даних все одно недостатньо. Ми не знаємо, за які саме періоди враховано зарплату і який її індивідуальний коефіцієнт – відсутні дані про зарплату після 2000 року, що може бути визначальним (адже ви додали тільки довідки про 80-90-ті роки). Так само не повною є і картина щодо стажу після 2000 року.

Скористайтеся порадою

Можемо тільки нагадати, що пенсія за інвалідністю ІІІ групи становить лише 50% від пенсії за віком, що, своєю чергою, залежить від розміру зарплати і стажу.

Вочевидь, розмір пенсії за інвалідністю у вашому випадку доволі маленький. Але, враховуючи достатню кількість стажу, до пенсії встановлено доплату, щоб її загальний розмір був не меншим, ніж зазначені вище 2760 гривень (згідно з новою Постановою Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних і страхових виплат і додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році» №168 від 24.02.2023 р.).

Разом з тим із наданих документів бачимо, що в березні вам виповнилося 60 років, тому радимо звернутися до місцевого Пенсійного фонду, щоб там прорахували, чи є сенс переходити з пенсії за інвалідністю на пенсію за віком.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні