Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯкщо людина певний час отримувала допомогу з безробіття, як зараховують стаж для...

Якщо людина певний час отримувала допомогу з безробіття, як зараховують стаж для пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Оскільки періоди отримання допомоги по безробіттю зараховуються до страхового стажу, то вони дійсно впливають на розрахунок пенсії.

«Як впливають на розрахунок пенсії періоди безробіття і як ці періоди використовуються при оптимізації заробітку?»

Віктор Богданов, лист надійшов на електронну пошту редакції

Оскільки періоди отримання допомоги по безробіттю зараховуються до страхового стажу, то вони дійсно впливають на розрахунок пенсії. Насамперед це впливає на коефіцієнт стажу, адже чим більше стажу, тим вище пенсія.

Відповідно до статті 24 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», до страхового стажу, між іншим, включаються періоди, протягом яких особа підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття.

Мова йде про періоди отримання допомоги по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності), а також допомоги по частковому безробіттю на період карантину (встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19).

Також нагадаємо, що для обчислення пенсії, враховується вся заробітна плата (дохід) людини, починаючи з 1 липня 2000 року. Тобто беруться всі періоди, за які є дані про те, що людина підлягала загальнообов’язковому страхуванню, тобто отримувала офіційні виплати.

***

І тут ми підходимо до питання так званої оптимізації зарплати, що передбачено статтею 40 згаданого закону. За вибором особи, яка звернулася по призначення пенсії, з періоду, за який враховується заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії, виключаються періоди до 60 календарних місяців страхового стажу підряд за умови, що зазначені періоди в сумі складають не більш як 10% тривалості страхового стажу.

Зазвичай процес оптимізації зарплати проводиться в автоматичному режимі, без участі пенсіонера. Тобто комп’ютерна програма сама визначає, який період краще вилучити. Отже, теоретично невигідний період отримання допомоги по безробіттю може бути виключений із розрахунку пенсії, тобто потрапити до загальної кількості місяців, які підлягають оптимізації.

***

Зауважимо, що додатково за бажанням особи можуть бути виключені періоди:

  • строкової військової служби;
  •  навчання;
  •  догляду за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, за пенсіонером, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, за період з 1 липня 2000 року до 1 січня 2005 року;
  • страхового стажу під час карантину, з місяця запровадження карантину у 2020 році та шести календарних місяців після його завершення;
  • страхового стажу під час воєнного стану, з місяця його введення та протягом трьох календарних місяців після його припинення або скасування.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні