П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяНапередодні свята: що потрібно зробити, щоб пережити у повноті радість Великодня

Напередодні свята: що потрібно зробити, щоб пережити у повноті радість Великодня

Этот материал также доступен на русском языке
У Великдень потрібно самому воскреснути своєю душею від гріха. Спостерігайте за собою – і ви побачите, що будь-який гріх вносить у душу тісноту, морок, певне згасання нашого внутрішнього життя.

Відповідає священик Валерій Духанін:

«Великдень – це найрадісніше, найщасливіше свято у церковному році. Це свято повної перемоги, тому що Христос переміг диявола, вивів душі людей з пекла і подолав те, чого найбільше бояться люди – смерть. Навіть сонечко грає на Великдень, немов показуючи свою радість. І радіє наша душа, бо сталося найголовніше – Христос воскрес!

Великдень – Воскресіння Христове, але щоб пережити у повноті радість Великодня, потрібно самому воскреснути своєю душею від гріха. Спостерігайте за собою – і ви побачите, що будь-який гріх вносить у душу тісноту, морок, певне згасання нашого внутрішнього життя.

Гріх – це смерть. Перемога ж над гріхом, звільнення від гріха через молитву, сповідь та Причастя завжди переживається як внутрішнє натхнення, простір душі, легкість та радість. І це справжнє життя, до якого треба прагнути. Якщо християнин провів Великий піст як слід, намагаючись викорінювати все найгірше, перемагаючи свої гріхи і пристрасті, то Господь не позбавить його радості в день Святого Великодня.

Дуже часто люди навантажують себе або роботою для більшого заробітку, або галасливим дозвіллям, бо не мають усередині душевного спокою. Люди стали прагматиками, тож починають сприймати свято як вимушене неробство. Але сенс церковного свята, звичайно ж, не в ледарстві, а в тому, щоб після посиленої духовної праці знайти Божу благодать. Благодать Божа несе із собою в душу мир і спокій, така людина перебуває з Богом і радіє».

Нагадаємо, ми розповідали, що таке гріх.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні