Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаЩо буде з тарифами найближчим часом?

Що буде з тарифами найближчим часом?

Этот материал также доступен на русском языке
Чиновники та експерти активно говорять про ймовірне підвищення тарифів на воду та електроенергію цієї весни. Озвучуються варіанти нових цін за кіловат і кубометр і обговорюються терміни їх введення. Також з'явилася інформація про можливий перегляд газового тарифу. Що відомо на сьогоднішній день?

Електроенергія: може бути три тарифи

З 1 квітня ціну за кіловат мусили переглянути у бік збільшення. І хоча зростання тарифів на електроенергію є неминучим, говорять експерти, чинні розцінки подовжили до травня:

  • 1,44 гривні за кіловат – при споживанні до 250 кіловат на місяць;
  • 1,68 гривні за кіловат – при споживанні понад 250 кіловат на місяць.

Наразі розглядаються чотири різні варіанти підвищення тарифу. Рішення фактично ухвалено, за словами екс-міністра з питань житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка, залишилося визначити механізм.

Ціна за кіловат орієнтовно може зрости до 2,40-2,50 гривні. Можливо, буде три тарифи: 1,44 гривні; 1,68 гривні та 2,50 гривні – залежно від обсягу споживання. Тобто ті, хто споживає більше електроенергії (умовно забезпечені), заплатять за вищим тарифом, як це працює зараз.

Холодна вода: підвищення у два етапи

Як ми вже писали, Національна комісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила нові тарифи для регіональних водоканалів ще на початку року. Спочатку їх планували запровадити з 1 січня, потім – з 1 квітня. Але загальмували. У березні на офіційному сайті відомства з’явилися «Відповіді на питання щодо можливого перегляду тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення», де наведено обґрунтування таких дій. Як зазначається, за період 2022-2023 років витрати збільшилися: на електроенергію – в середньому на 18%, а на паливо та реагенти – удвічі.

У зв’язку з цим розглядається можливість двоетапного перегляду тарифів: спочатку – на 12,3%, потім – на 14,1%. А опубліковані відповіді на тему лише підтверджують серйозність намірів Нацкомісії .

Газ: коли скасують мораторій?

Минулого року уряд встановив так званий тарифний мораторій. На час воєнного стану і шість місяців після нього заборонено піднімати тарифи на газ, тепло та гарячу воду. Тепер великою є ймовірність, що ситуація зміниться раніше.

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, уряд і «Нафтогаз» розглядають питання підвищення тарифів на газ з травня. Один із варіантів – підняти його до 11-12 гривень за кубометр. А наступним етапом є можливе підвищення до 16 гривень за кубометр. До цього може призвести перегляд тарифів на електроенергію та послуги водоканалів.

Наразі «Нафтогаз» продає газ побутовим споживачам по 7,96 гривні за кубометр. Якщо тариф збільшиться, то не лише для населення, а й для підприємств теплокомуненерго. А отже, вже наступного сезону може зрости вартість тепла.

***

У березні Міжнародний валютний фонд повідомив про досягнення домовленостей між українською владою і фондом про нову чотирирічну програму розширеного фінансування (у сумі 15,6 мільярда доларів). Одна із головних вимог Фонду – відмова від популістських тарифів для громадян.

Питання – як бути громадянам? Разом із тарифами треба піднімати зарплати і пенсії. І не на 100 гривень, а пропорційно до зростання тарифів. Крім того, експерти сходяться на думці, що зарплати топ-чиновників мають бути адекватними, тоді, можливо, не довелося б миттєво піднімати тарифи на всі послуги і у кілька разів.

Нагадаємо, ми писали, що українцям готують значне підвищення тарифів на світло: коли у платіжках з’являться нові суми.

Нове на сайті