П’ятниця, 17 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям готують значне підвищення тарифів на світло: коли у платіжках з'являться нові...

Українцям готують значне підвищення тарифів на світло: коли у платіжках з’являться нові суми

Этот материал также доступен на русском языке
До 30 квітня тариф на електроенергію залишиться без змін, але після опалювального сезону все може змінитись.

В уряді розглядають можливість підвищення тарифів на електроенергію із 1,44 (1,68) грн за кВт*годину до 5,5 грн.

Підвищення планують розбити на кілька етапів. Про це йдеться в публікації Цензор.

Видання з посиланням на власні джерела зазначає, що остаточного рішення в Кабміні ще не ухвалено. А Офіс президента боїться того, що українці будуть обурені можливим зростанням тарифів на тлі тотального падіння доходів, що спричинить соціальне невдоволення.

Так, в уряді впевнені, що вже зараз кожна кВт*година має коштувати не менше 7 грн. Різниця між чинним та економічно обґрунтованим тарифом покривається за рахунок доходу від генерації (“Енергоатому” та “Укргідроенерго”).

Зараз із кожної кВт*години немає ресурсу для покриття 1,3 грн. У результаті лише 2022-го виник борг у розмірі 33 млрд грн. Потрібні додаткові кошти і на відновлення пошкодженої російськими ракетними обстрілами інфраструктури.

Тільки “Укргідроенерго” оцінили свої збитки у 22 млрд грн. Прямі збитки ДТЕК становлять 6 млрд грн. І це без урахування втрат “Енергоатому” та “Центренерго”.

МВФ (Міжнародний Валютний Фонд) публічно не наполягає на перегляді тарифів, але ставить питання, як уряд покриватиме збитки від пільгового тарифу.

У меморандумі МВФ йдеться про те, що необхідно відновити конкуренцію на ринках. А без запровадження ринкових тарифів конкуренція неможлива. Тому, швидше за все, після закінчення опалювального сезону тарифи на електроенергію будуть переглянуті.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що буде, якщо не вчасно платити за електроенергію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні