Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому заблокували мою пенсію з Росії? 

Чому заблокували мою пенсію з Росії? 

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо ви проживаєте на території України, то маєте повне право звернутися по оформлення пенсії за українським законодавством.

«Я народилася і проживаю в Одесі. Але у 60-ті роки навчалася і працювала в Тирасполі, а потім у 80-ті – в селищі Діксон Красноярського краю. Маю 32 роки стажу. Свого часу, в силу життєвих обставин, я оформила російську пенсію, але потім повернулася жити до України. В лютому 2022 року російську пенсію заблокували. Я живу сама і не знаю, на що мені жити. Що можна зробити?

Надія Василівна, м. Одеса»

Маєте право звернутися по українську пенсію

Лист, який надійшов до редакції, складений доволі сумбурно. Можливо, нам не вдалося повною мірою зрозуміти наявну проблему. Принаймні деякі обставини вашої справи залишаються невідомими. Втім, можемо констатувати деякі важливі речі.

У минулому році спочатку Росія, а потім і Україна вийшли з «Угоди про гарантії прав громадян держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав у галузі пенсійного забезпечення» від 13 березня 1992 року. Це в деяких випадках дійсно може ускладнити життя громадянам обох держав.

Втім, незмінними в цьому сенсі залишаються норми Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Якщо ви проживаєте на території України, то маєте повне право звернутися по оформлення пенсії за українським законодавством. Навіть якщо у вас є проблеми з підтвердженням стажу, то в будь-якому разі ви можете претендувати хоча б на державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію. Така допомога оформлюється не раніше 65 років, а, за нашими припущеннями, ви цього віку вже давно досягли.

В принципі за зазначеною вище Угодою пенсія раніше призначалася і виплачувалася за законодавством тієї країни, де людина проживала. Тому дивно, що ви проживали в Україні і продовжували отримувати російську пенсію.

За північний стаж більше не доплачують

Виключення могло бути лише в тому випадку, якщо мова йде про пенсію за роботу в районах Крайньої Півночі (Красноярський край переважною частиною до них відноситься). Тут діє інша Угода від 15 січня 1993 року*. Згідно з нею, Росія дійсно до останнього компенсувала деяким українцям частину пенсії за роботу в районах Крайньої Півночі. Але після 24 лютого 2022 року з об’єктивних причин пересилання таких пенсій в Україну стало, на жаль, неможливим.

В Пенсійному фонді України посилаються на постанову правління Національного банку України «Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану (із змінами)» №18 від 24 лютого 2022 року. Згідно з нею, уповноваженим установам забороняється здійснювати будь-які валютні операції, учасником яких є юридична або фізична особа, яка знаходиться на території РФ.

Тимчасова Угода між Урядом України і Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення», від 15 січня 1993 року.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні