Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаРізнеЩо таке НАТО, і чому ми туди прагнемо?

Що таке НАТО, і чому ми туди прагнемо?

Этот материал также доступен на русском языке
Четвертого квітня 1949 року було підписано договір про створення НАТО. З того часу організація значно розширилася. Вступити до неї прагнуть дедалі нові країни. Що таке НАТО, які завдання цієї організації, і як змінювалося наше ставлення до неї.

Які країни входять до НАТО?

НАТО розшифровується як Організація Північноатлантичного договору. Це міжнародний військово-політичний союз, створений задля забезпечення колективної оборони, збереження безпеки країн Європи та Північної Америки.

Сьогодні до НАТО входять 30 держав. Це: Албанія, Бельгія, Велика Британія, Греція, Данія, Ісландія; Іспанія, Італія, Канада, Люксембург, Нідерланди, Німеччина; Норвегія, Північна Македонія, Польща, Португалія, США; Туреччина, Угорщина; Франція, Чехія, Литва, Латвія, Естонія, Румунія; Болгарія, Словаччина, Словенія, Хорватія; Чорногорія.

Армія і стандарти НАТО

Альянс не має власних збройних сил. Для вирішення питань військового характеру залучаються армії країн-членів НАТО.

Збройний напад на одного або кількох членів організації розцінюється як агресивні дії проти її учасників. У такому разі НАТО мусить надати постраждалим країнам усю необхідну допомогу. У тому числі – військову.

Більшість стандартів НАТО стосується озброєння та способів ведення війни. Це включає розвиток військово-оборонної промисловості, наукові дослідження, новітні технології.

Є ціла низка стандартів щодо зброї. Стосуються вони кожного етапу – від виготовлення до введення в експлуатацію і транспортування. Існують стандарти, що регулюють ведення військових операцій, – їх планування, логістику, тилове забезпечення.

Також у НАТО запроваджено стандарти прозорості здійснення закупівель, оборонного планування, бюджету, так званий цивільний контроль над збройними силами.

Як стати членом НАТО?

До НАТО може долучитися будь-яка країна. Але вступити в організацію не так просто. Для цього потрібна згода на приєднання усіх країн-членів НАТО. До того ж потрібно виконати План дій щодо членства (ПДЧ). Це програма, де розглядаються політичні, економічні, правові питання країни, її ресурси, оборона та військовий потенціал.

До 24 лютого 2022 року українська влада неодноразово просила НАТО надати їй цей план. Але так його і не отримала.

Втім, ПДЧ ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до Альянсу. І після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ без цього плану.

На сьогоднішній день заявку Фінляндії прийнято всіма членами НАТО. Членство в Альянсі Швеції заблоковано Туреччиною через протести зі спаленням Корану у Стокгольмі.

У вересні заяву про вступ до НАТО у прискореному порядку подала Україна. Її підтримали 11 країн: Північна Македонія, Польща, Румунія, Словаччина, Хорватія, Чехія, Чорногорія, Канада, Литва, Латвія та Естонія. Решта держав перешкодою для вступу України до НАТО вважають війну, необхідність економічних реформ, проблеми з корупцією.

Чи хочуть українці в НАТО?

Вперше про бажання України вступити до НАТО заявив 2002 року президент Леонід Кучма. Саме тоді почали відслідковувати настрої людей щодо членства у цій організації. У 2002 році вступ до НАТО підтримували 32% громадян, майже стільки ж були проти.

У наступні роки бажання стати членом НАТО знизилося. Рекордно низьким воно було 2006 року: 15,4% були «за», 63,9% – «проти».

У 2014 році, після анексії Криму і початку війни на сході країни, підтримка членства в НАТО зросла у понад 2,5 раза: 47,8% виступали за вступ до організації, 32,4% – проти. У 2021 році на тлі зростання російської загрози показники були на рівні 2014 року.

Зараз підтримка членства України в НАТО є рекордною: 83% – «за», і лише 4% – «проти».

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні