П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаСпоживачНа злобу дня: 5 питань про рецептурні ліки

На злобу дня: 5 питань про рецептурні ліки

Этот материал также доступен на русском языке
Ми загалом уже розповідали про зміни, пов'язані з відпусткою рецептурних ліків за електронним рецептом. Але наші читачі залишили ще питання. Відповідаємо на типові і поширені, а також продовжимо тему в найближчих випусках.

1. Рецептурні ліки тепер просто так у аптеці не купиш. Як дізнатися, на які ліки потрібний рецепт?

По-перше, перевірити, чи є препарат рецептурним, можна, ознайомившись з інструкцією лікарського засобу (у паперовому чи електронному варіанті). Якщо в інструкції в графі «Умови відпуску» вказано «За рецептом», для придбання цих ліків потрібен рецепт від лікаря.

По-друге, інформація про те, чи відпускається лікарський засіб за рецептом, міститься в Державному реєстрі лікарських засобів України. Зайдіть на сайт drlz.com.ua та вкажіть у вкладці «Пошук лікарських засобів» відповідну торгову назву або міжнародне непатентоване найменування (МНН) лікарського засобу. З переліку, що з’явиться, треба обрати потрібний. У детальній інформації про обраний препарат буде вказано умови його відпуску: «за» рецептом чи «без».

По-трете, в аптеці фармацевт відповість на ваше запитання стосовно будь-якого препарату.

2. Як отримати рецепт?

Щоб отримати рецепт на рецептурні ліки, необхідно прийти на прийом до лікаря. Виписати е-рецепт може лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної або приватної клініки або ж лікар-ФОП. Під час огляду лікар зареєструє вас в електронній системі охорони здоров’я (за потреби) та сформує електронне призначення, вказавши активну речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з приймання ліків.

3. Чи можна отримати е-рецепт дистанційно?

У разі тривалого лікування через хронічні захворювання або ж за потреби продовжити лікування або профілактику повторний електронний рецепт можна буде отримати, звернувшись до свого сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обов’язково має бути зафіксоване перше призначення від лікуючого лікаря. Як і під час очного прийому, із випискою е-рецепта ви отримаєте його номер та унікальний код підтвердження, які необхідно повідомити фармацевту в аптеці для придбання ліків.

4. Протягом якого часу діє е-рецепт?

Пацієнт може погасити електронний рецепт в аптеці протягом 30 днів. У пацієнта є можливість

придбати ліки у меншій кількості, ніж вказана в самому рецепті (частковий відпуск), але весь рецепт знов таки має бути погашений протягом 30 днів. Для наркотичних (психотропних) лікарських засобів термін дії рецепта – 10 днів.

5. В якій аптеці можна придбати ліки за е-рецептом?

Отримати препарат за електронним рецептом можна у будь-якій аптеці. Для цього всі аптечні заклади мали до 1 квітня 2023 року зареєструватися в електронній системі.

Важливо знати

Зараз можна обирати – отримувати паперовий рецепт на спеціальному бланку або е-рецепт. А якщо пацієнт не має мобільного телефону, лікар роздрукує йому інформаційну пам’ятку з деталями призначення препарату, номером та спеціальним кодом.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні