Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсіонери і пенсії: до чого призвели реформи і війна?

Пенсіонери і пенсії: до чого призвели реформи і війна?

Этот материал также доступен на русском языке
Продовжується тенденція до зменшення кількості пенсіонерів. В 2020 році кількість пенсіонерів зменшилася на 200 тисяч, в 2021 року – на 290 тисяч і в 2022 році – ще на 154 тисячі. З чим це пов'язано і як позначиться на наших пенсіях?

Пенсіонерів меншає з природних причин

Згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня 2023 року в Україні було зареєстровано 10 мільйонів 687 тисяч пенсіонерів, а роком раніше – 10 мільйонів 841 тисяча. При цьому варто пам’ятати, що постійно призначаються нові пенсії.

Візьмемо за приклад 2020 рік. Тоді за рік призначили орієнтовно 350 тисяч пенсій. В тому ж році в Україні померло понад 550 тисяч осіб. Очевидно, що більша кількість смертей природно припала на людей похилого віку. Таким чином, країна за рік не дорахувалася 200 тисяч пенсіонерів. Тобто темпи смертності, на жаль, значно перевищують темпи припливу нових пенсіонерів.

Офіційний перепис населення в Україні не проводився дуже давно, але дані Пенсійного фонду є доволі точними, бо кожного місяця нараховуються пенсії, і ми можемо знати скільки у нас в країні одержувачів пенсії (тобто скільки людей перебуває на обліку).

Чому ж пенсіонерів стає менше? Головна причина, як вже зазначено, це висока смертність. З одного боку, це природній процес – так чи інакше люди старіють. З другого боку, треба визнати, що у нас не зовсім досконалі системи соціального захисту, охорони здоров’я тощо. Тобто рівень життя впливає і на тривалість життя.

Про реформу і наявність стажу

Друга причина зменшення кількості пенсіонерів – це пенсійні реформи. Як в сумному анекдоті: «Краща пенсійна реформа – це зменшення кількості пенсіонерів». Можливо це і не жарт, а сувора правда життя. Принаймні в Україні спостерігається схожа тенденція.

Насамперед йдеться про підняття пенсійного віку. Адже в 2011 році жінкам почали поступово піднімати пенсійний вік з 55 до 60 років. В 2021 році перехідний період закінчився і таким чином жінки стали виходити на пенсію пізніше. Наразі і у жінок, і у чоловіків вік виходу на пенсію встановлено на рівні 60 років.

Проте сьогодні навіть в 60 років можна не вийти на пенсію, якщо у людини не буде необхідної кількості стажу. Це так зване приховане підняття пенсійного віку. Раніше, щоб вийти на пенсію, було достатньо мати п’яти років стажу. В жовтні 2011 року цю планку підняли до 15 років, в 2018 року – до 25 років і надалі ця вимога продовжує зростати – щороку на один рік. В 2023 році людина не може піти на пенсію вчасно, якщо не буде мати 30 років стажу, в наступному – 31 рік, потім – 32 роки тощо. Цей період триватиме до 2028 року, коли всім для призначення пенсії треба буде мати 35 років стажу. Це стосується і жінок і чоловіків.

Звісно, не всі були до цього готові. Не всі працюють офіційно, не кожен в принципі може знайти собі роботу і напрацювати необхідну кількість стажу. Таким чином, пенсія може призначатися в 63 або навіть в 65 років залежно від наявного стажу на дату настання конкретного віку. В деяких випадках у 65 років призначається вже не пенсія, а державна соціальна допомога – саме для тих осіб, які за новими правилами пенсію не заробили. Отже, пенсійний вік настав, а пенсія ще на 5 років десь загубилася. Тобто велика кількість людей не може вчасно оформити пенсію, і нових пенсіонерів з року в рік стає менше.

Також слід враховувати, що в різні роки може бути різна кількість осіб, які досягають того чи іншого віку. Це також певною мірою може трохи впливати на кількість призначених пенсій і відповідний баланс.

Міграція змусить призупиняти нарахування

Третя причина щодо зменшення кількості пенсіонерів – це міграційні процеси. На жаль, війна робить свою справу – люди шукають прихисток в інших країнах. Звісно, за кордон переважно виїхали жінки працездатного віку разом з дітьми. Але є і певний відсоток пенсіонерів, які також залишили країну. Поки невідомо, хто повернеться, а хто ні. Те саме стосується і тих, хто залишився по той бік лінії фронту. В наявних умовах важко давати прогнози і доволі складно здійснювати точний облік таких осіб. Частина людей, які виїхали за кордон чи залишилися на окупованих територіях, все ще обліковуються в Пенсійному фонді України. Але рано чи пізно може постати питання про тимчасове призупинення нарахувань таким особам до з’ясування обставин.

Що цікаво, попри зменшення кількості пенсіонерів, потреба на виплату пенсій зростає. В січні 2022 року держава витратила на виплату пенсій 44 мільярди гривень, а вже в грудні 2022 року – 51 мільярд гривень. Після березневої індексації 2023 року щомісячна потреба на виплату пенсій в Україні перетнула позначку в 55,5 мільярди гривень. Це означає, що навіть невеличка індексація для 10 мільйонів пенсіонерів потребує величезних дотацій з бюджету.

Наша довідка

На сьогоднішній день, якщо пенсіонер виїхав на тимчасове проживання за кордон, виплата пенсії не припиняється. Разом з тим, на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект №9004 про надання Пенсійному фонду доступу до інформації про перетин громадянами кордонів України.

Нове на сайті