П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНа які доплати до пенсії можна розраховувати вдові ветерана

На які доплати до пенсії можна розраховувати вдові ветерана

Этот материал также доступен на русском языке
Вдовам учасників бойових дій належиться доплата до пенсії.

З проханням роз’яснити, у яких випадках можна отримати таку доплату, до редакції звернулася Наталія Тимофіївна із Харкова. Вона пише:

«Я – вдова учасника бойових дій (локальні війни), інваліда 1-ї групи загального захворювання. Прочитала в газеті про те, що подружжя померлих учасників бойових дій та учасників війни, яким було встановлено інвалідність, отримують доплату до пенсії – 10% від мінімальної. Чи маю я право на таку доплату? У соціальному захисті мені відмовили».

За законом*, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, пенсії підвищуються на 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Зверніть увагу – йдеться про пенсії та доплати до пенсії. Тобто звертатися з цим питанням треба не до соціального захисту, а до Пенсійного фонду.

Напишіть заяву з проханням встановити підвищення відповідно до названого закону і додайте копії необхідних документів. А в Пенсійному фонді вирішать, маєте ви право на доплату чи ні, і нададуть обґрунтовану відповідь.

* Стаття 15 Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» № 3551-XII від 22 жовтня 1993 року (у редакції від 5.02.2023 р.)

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні