Понеділок, 6 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляІван Піддубний: чому українського богатиря називали «чемпіон чемпіонів»

Іван Піддубний: чому українського богатиря називали «чемпіон чемпіонів»

Этот материал также доступен на русском языке
Ми продовжуємо рубрику «Відомі люди на монетах», де знайомимо вас з відкарбованими у металі знаменитими людьми, які увійшли в історію України.

У жовтні 2021 року Нацбанк України випустив у світ 2-гривневу монету на честь 150-річчя від дня народження Івана Максимовича Піддубного – всесвітньо відомого спортсмена, шестиразового чемпіона світу з боротьби.

Наш важкоатлет за чотири роки (1905 – 1909) поклав на лопатки трьох чемпіонів світу, кількох чемпіонів Європи, десятки чемпіонів різних країн світу.

1905-го, на першому чемпіонаті світу в Парижі, українець боровся з датчанином Педерсоном – на той час найвідомішим важкоатлетом Європи, людиною колосальної сили, яка бездоганно володіла технікою боротьби. І Піддубний його «зробив». Він переміг тактично: до середини поєдинку продемонстрував утому. І коли Педерсон, який оборонявся до цього, вирішив, що настав час атакувати і втратив настороженість, Піддубний майстерним кидком уклав його на килим.

Протягом 25 років українець Піддубний був світовим символом незламної сили, блискучих майстерності й техніки боротьби. А ще – найвищої порядності у спорті. Максимальна видовищність, а отже, популярність чемпіонатів з боротьби були джерелом величезних грошей. Поруч завжди крутилися «діловари». Нерідко вони пропонували Піддубному договірняки, обіцяючи великі бариші, якщо він «ляже». У відповідь він завжди посилав їх «на три веселі літери».

На жаль, не завжди це робили судді. У своєму першому закордонному турнірі Іван Піддубний легко переміг перших двох суперників. А ось третій – француз ле Буше – виявився дуже «хитро…опим» (він змастив усе тіло олією). І судді, знаючи це, дали йому перемогу за очками, оскільки він легко уникав атак.

Але дуже скоро, на наступному турнірі, українець з ним розрахувався по повній: він поставив суперника у колінно-ліктьову позу (у народі це називається «поставити рачки») і так тримав 20 хвилин, доки судді під ґвалт публіки не пожаліли ле Буше і визнали перемогу українця.

Його слава, утвердившись в Європі, перелетіла за океан. Вже підійшовши до свого «полтинника», він упевненими перемогами зривав грім овацій на спортивних аренах Чикаго, Філадельфії, Нью-Йорка, Лос-Анджелеса, Сан-Франциско.

Наша довідка

Іван Максимович Піддубний народився 8 жовтня 1871 року на Полтавщині. Ім’я його гриміло по всьому світу, але коли в серпні 1949 року в російському Єйську завершився його земний шлях, йому, злиденному і самотньому, влада не спромоглася поставити хоч якийсь пам’ятник. Лише через десятиліття його спорудили за гроші американських платників податків, але незабаром місцеві «патріоти» знівечили його словами «хохол, петлюрівець». Ну як же, грішний був: коли на початку 1930-х організували паспортизацію громадян СРСР, записаний росіянином Іван Піддубний прямо в паспорті національність виправив на «українець» і букву «о» в прізвищі змінив на «і».

Валерій Боянжу, Херсон – Одеса

Читайте також:

Відомі люди на монетах: що відомо про легендарного льотчика-винищувача Амет-Хана Султана.

Василь Кричевський: що відомо про творця українського модерну?

Нове на сайті