Неділя, 12 Травня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЯк отримати компенсацію за зруйноване житло - закон уже ухвалено

Як отримати компенсацію за зруйноване житло – закон уже ухвалено

Этот материал также доступен на русском языке
Через війну тисячі людей залишилися без даху над головою. Нещодавно було ухвалено Закон*, який передбачає запровадження механізму отримання компенсацій за зруйноване або пошкоджене житло. Закон набуде чинності у травні цього року.

Яку допомогу передбачено?

Згідно з ухваленим законом, компенсація належиться за житлову нерухомість, яку було пошкоджено або зруйновано у період з 24 лютого 2022 року. Діятиме він протягом трьох років після припинення або скасування воєнного стану на території, де таке житло розташовано або ташувалося. Щодо об’єктів, зруйнованих внаслідок розмінування, – компенсацію можна буде отримати протягом року. На житло, яке на дату запровадження воєнного стану перебувало на тимчасово окупованих територіях, закон не поширюється.

Отримати готівку за пошкоджене майно зможуть не всі.

Власникам знищених квартир або інших житлових приміщень, які розташовані в багатоквартирному будинку, даватимуть житловий сертифікат. Це документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання нового житла. Використати сертифікат можна протягом п’яти років від дня його видачі.

Обмежень розташування, типу і площі нового житла закон не передбачає. Відчужувати (передавати у власність іншій особі) житло, будівництво якого профінансовано через сертифікат, протягом п’яти років заборонено. Винятком може бути лише право наслідування.

У власників приватних будинків буде вибір – отримати житловий сертифікат на купівлю житла або грошову компенсацію. Гроші перераховуватимуть на рахунок зі спеціальним режимом використання для оплати будівельних робіт та купівлі будматеріалів.

Розмір грошової компенсації й вартість житлового сертифікату мають відповідати ціні знищеного житла.

 Кому компенсують квадратні метри?

Отримати компенсацію за зруйноване житло зможуть лише громадяни України. Право на виплати або житловий сертифікат мають:

  •  власники квартир, інших житлових приміщень;
  •  приватних, садових і дачних будинків;
  •  замовники (фізичні особи) будівництва приватних, садових і дачних будинків;
  •  фізичні особи, які здійснили інвестування, фінансування будівництва;
  •  члени житлових кооперативів, які викупили житло, але не оформили право власності на нього;
  • спадкоємці вищевказаних осіб.

Також підстави для компенсації на відновлення спільного майна багатоквартирного будинку мають ОСББ, керуючі компанії, ЖБК.

Як отримати компенсацію?

Подати заяву на компенсацію можна буде через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), органи соцзахисту, нотаріуса або онлайн через сайт «Дія».

До заяви необхідно додати:

  • копію документа, що посвідчує особу;
  • ідентифікаційний код;
  • документ, що підтверджує право власності на нерухоме майно або придбання нерухомості;
  • за наявності – матеріали фото- та відеофіксації до або після знищення житла.

Рішення про надання компенсації мають ухвалювати органи місцевого самоврядування. Створені при них спеціальні комісії зобов’язані встановити факт руйнування житла, провести його огляд, ухвалити рішення про надання компенсації й визначити суму відшкодування збитків.

* «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України» № 2923-IX від 23.02.2023 року

Важливо знати

Не мають права на компенсацію особи із санкційних списків, із судимістю за скоєння злочинів проти основ національної безпеки, а також – їхні спадкоємці.

Читайте також:

Якщо зруйновано житло та потрібно зібрати докази, вчимося правильно фотографувати: комп’ютерний лікнеп допоможе.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні