Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЗа підсумками березневої індексації: у кого пенсії зросли менше ніж на 19,7%?

За підсумками березневої індексації: у кого пенсії зросли менше ніж на 19,7%?

Этот материал также доступен на русском языке
Як вже відзначено, в деяких випадках мінімальні пенсії дійсно піднялися з 2100 до 2520 гривень – це рівно 20%. Однак декому додали всього 100 гривень.

У кого пенсії зросли менше, ніж на 19,7%?

Нагадаємо, що просто по 100 гривень додали особам, які вийшли на пенсію в 2020-2022 роках. Тут 19,7% не виходить, як не крути. В якихось випадках люди, залежно від віку і стажу, могли перейти від мінімальної пенсійної виплати у три тисячі гривень на нову для них мінімальну виплату в розмірі 3120 гривень. Це лише 4%.

Минулого разу ми також наводили приклад, де пенсія зростає з 2416 до 2520 гривень, так само тут зростання лише на 4%. Основний маленький розмір пенсії індексується на 19,7%, але загальний розмір пенсії підтягується до нової мінімальної межі.

Отже, бачимо стару проблему – маленькі пенсії все одно залишаються маленькими, хоча в деяких випадках зростання становить 420 гривень. Втім, що 2520 гривень, що 3120 гривень, а у декого й досі 2100 гривень – це, звісно, менше за рівень реального прожиткового мінімуму, а не того, що встановлений офіційно державним бюджетом.

Далі бачимо, що більша пенсія, то більшим є підвищення. Згідно з даними Пенсійного фонду, станом на 1 січня в Україні було орієнтовно 1,2 мільйона людей, які отримували пенсію в розмірі від 4 до 5 тисяч гривень.

Грубий підрахунок показує, що у більшості таких людей пенсії могли зрости з 1 березня на суму від 800 гривень.

Ще понад два мільйони людей на початок року отримували пенсії в розмірі від 5 до 10 тисяч гривень. Тут пенсії могли збільшитися на суму від тисячі до півтори тисячі гривень відповідно.

Таким чином, констатуємо, що декілька мільйонів пенсіонерів в березні отримали підвищення на суму не менше тисячі гривень. Багато хто з пенсіонерів таким підвищенням насправді задоволений, адже для них це не зовсім звичне явище.

 Сергій Коробкін

Раніше ми писали про маленькі пенсії: як пройшла індексація?

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні