Статті

Каркаде та мате: корисні трав’яні чаї, які варто спробувати

У цій статті ми хотіли б зупинитися на користі екзотичних для нашого регіону трав’яних чаїв, таких як каркаде та мате.

Каркаде – чай з квіток суданської троянди (гібіскуса)

Каркаде – це незвичайний трав’яний чай, який одержують при заварюванні квіток суданської троянди (гібіскуса). Цей напій багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, роблячи його ідеальним вибором для тих, хто піклується про своє здоров’я. (Докладніше див. https://hottea.com.ua/travyanoj-chaj/karkade-18006)

Каркаде має яскраво-червоний колір та приємний кислуватий смак, що нагадує гранатовий сік. Деякі люди можуть додавати цукор або мед, щоб зробити його солодким, але багато хто любить його і в чистому вигляді. Каркаде можна вживати як гарячим, так і холодним, його часто подають зі скибочкою лимона або м’ятою. У спекотні дні цей чудовий напій чудово освіжає і допомагає впоратися зі спрагою.

Існує безліч причин, через які варто спробувати каркаде. По-перше, він може допомогти знизити тиск завдяки своєму благотворному впливу на серцево-судинну систему. Замість того, щоб пити ліки, багато людей вибирають каркаде, щоб боротися з підвищеним тиском природним способом. Це пов’язано з тим, що гібіскус містить речовини, які допомагають розслабити судини та покращити кровообіг. Деякі дослідження показують, що вживання каркаде може зменшити артеріальний тиск на 7-13 мм ртутного стовпа.

Також є дані, що каркаді може допомогти у боротьбі з діабетом. Дослідження показують, що вживання каркаде може знизити рівень цукру в крові у людей із діабетом другого типу. Це пов’язано з тим, що гібіскус містить речовини, які допомагають покращити чутливість до інсуліну.

Крім того, каркаде має протизапальні властивості. Гібіскус містить антиоксиданти, які захищають клітини від ушкодження. А високий вміст вітаміну С допоможе швидше впоратися з ГРВІ та зміцнити імунітет.

Каркаде також користується популярністю серед жінок, оскільки цей напій може допомогти впоратися з проблемами, пов’язаними з менопаузою, такими як раптові припливи, безсоння та дратівливість. Крім того, вітаміни та антиоксиданти, що містяться в каркаді, допоможуть покращити загальний стан шкіри та волосся.

Однак не варто забувати і про випадки, коли вживання каркаде протипоказане. Це загострення захворювань ШКТ, особливо гастрит із підвищеною кислотністю, а також індивідуальна непереносимість та знижений тиск.

Крім своїх смакових та лікувальних властивостей, каркаде – це дуже гарний напій, яскраво-червоний відтінок якого виглядає чудово у скляному посуді. Він стане чудовою прикрасою на будь-якому столі та обов’язково сподобається вашим гостям.

 

Мате – трав’яний чай з листя падубу парагвайського

Мате – не менш цікавий напій, поширений у країнах Південної Америки. Його виготовляють із подрібненого висушеного листя падубу парагвайського, тому часто можна зустріти назву парагвайський чай. Зазвичай для вживання мате застосовують калебас – посудина, виготовлена з висушеного гарбуза, і бомбиллю – металеву трубочку з безліччю отворів на кінці, щоб відфільтрувати напій від дрібних листочків. Мате має міцний трав’янистий смак з приємною гіркуватістю, а також специфічним ароматом. (Докладніше див. https://hottea.com.ua/travyanoj-chaj/mate-18003)

Здавна цей трав’яний чай використовується як напій, що тонізує. Мате містить кофеїн, теофілін і теобромін, які надають стимулюючий вплив на центральну нервову систему. Він допоможе сконцентруватися, підвищить працездатність та зніме втому, а також покращить настрій.

Ще однією причиною, щоб включити мате до свого раціону, є його багатий вітамінний і мінеральний склад. Мате містить вітаміни А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С та Е, а також мінерали, такі як кальцій, залізо, магній, фосфор, калій та цинк.

Також варто відзначити користь мате для серцево-судинної системи, що пов’язано зі зміцненням стінок судин та зниженням холестерину. Гіпотонікам цей напій допоможе нормалізувати тиск.

Крім цього даний напій покращує роботу травного тракту, виводить токсини та нормалізує обмін речовин.

Завдяки високому вмісту антиоксидантів мате захищає організм від негативної дії вільних радикалів, а також уповільнює процеси старіння.

При цьому варто враховувати, що значна кількість кофеїну, що міститься в маті, може спричинити підвищення тиску, а також спровокувати безсоння. Тому гіпертонікам, а також чутливим до кофеїну людям цей напій слід вживати з обережністю.

Таким чином, правильно підібрані трав’яні чаї допоможуть покращити здоров’я, а також збагатити раціон цінними речовинами. При цьому, крім користі для здоров’я, дані напої – це можливість насолоджуватися новими незвичайними смаками.

Будьте здорові!

Новое на сайте

  • Новини

Споживачам готують європейські тарифи на електроенергію: скільки доведеться платити

Підвищення тарифів на електроенергію очікується вже з 1 червня. Народний депутат розповів, скільки українцям доведеться…

10/05/2024 17:52
  • Гроші
  • Новини

Українців запрошують зареєструватись на нову грошову допомогу: як подати заявку

Міжнародна благодійна організація надає нову грошову допомогу українцям. Хто може одержати гроші?

10/05/2024 16:56
  • Новини

Не всі пенсіонери отримають надбавки до пенсій: хто залишиться без доплат

Чому не всім пенсіонерам нарахують надбавки до пенсій? Хто залишиться без доплат і чому —…

10/05/2024 15:55
  • Новини

Простіше простого – три ефективні способи позбутися кульбаб на грядках назавжди

Квітуча кульбаба являє собою цілу кулю з насіння, яке розноситься вітром по присадибній ділянці та…

10/05/2024 14:55
  • Новини

Удесятеро смачніше за покупне – найкраще вівсяне печиво до сімейного чаювання

Домашнє вівсяне печиво з родзинками виходить розсипчастим, м'яким і дуже ніжним на смак. Воно ідеально…

10/05/2024 14:04
  • Новини

У держави з’явилися нові плани на багатоквартирні будинки: що готують простим українцям

В Україні стартувала державна програма з підтримки встановлення альтернативних джерел енергії. У цьому матеріалі розповідаємо…

10/05/2024 13:29