П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЩо потрібно враховувати під час виборів бойлера?

Що потрібно враховувати під час виборів бойлера?

Этот материал также доступен на русском языке
Бойлер або, як його ще називають водонагрівач накопичувального типу, має в Україні небувалий попит. І це цілком обґрунтовано, адже такий необхідний у господарстві пристрій швидко нагріває воду і робить споживачів менш уразливими у разі відключення гарячої води. Яким характеристикам має відповідати бойлер, щоб забезпечити усю сім'ю гарячою водою?

Як вибрати бойлер?

Щоб покупка була вдалою, а бойлер прослужив довгі роки, при виборі цього пристрою потрібно брати до уваги два аспекти:

  1. Об’єм бойлера

Визначаючи обсяг важливо враховувати, скільки членів сім’ї буде користуватися гарячою водою. Так, для сім’ї, що складається із двох осіб, можна придбати бойлер Атлантік 50 л. Об’єму води цілком вистачить. Якщо ж у будинку проживає три й більше осіб, то об’єм бойлера має становити щонайменше 80-100 л.

  1. Потужність та тип ТЕНу.

Від потужності нагрівального елемента безпосередньо залежить швидкість нагрівання води: що більше потужність, то швидше нагріється необхідний обсяг води. Найчастіше виробники оснащують бойлери на 50 л ТЕНом потужністю 1,2 кВт, а бойлери на 100 л – 1,5-2 кВт. Це оптимальне співвідношення швидкості нагрівання води та споживання електроенергії.

Також не останню роль експлуатації грає тип нагрівального елемента: стеатитовий чи мідний.

Мідний ТЕН ще називають «мокрим» або «занурюваним». Це стандартний нагрівальний елемент, що нагадує кип’ятильник. Він завжди знаходиться у воді. Головний його недолік у тому, що при постійному нагріванні жорсткої води він часто «обростає» накипом і вимагає очищення або заміни.

Стеатитовий ТЕН, так званий «сухий», розміщений у спеціальному резервуарі та під час роботи не контактує з водою. Такий нагрівальний елемент є довшим і може похвалитися більшою площею віддачі тепла. Але сам бойлер із таким ТЕНом коштує дорожче, ніж бойлер із «мокрим» нагрівальним елементом. Та й у разі його зламання доведеться неабияк витратитися, щоб купити новий стеатитовий ТЕН.

З якого матеріалу повинен бути бак бойлера?

Не менш важливим елементом бойлера є бак, в якому зберігається та нагрівається вода. Від якості цієї деталі залежить термін служби бойлера.

Існує два варіанти виготовлення внутрішніх місткостей (баків): зі звичайної сталі та з нержавіючої сталі. Кожен варіант має свої переваги та недоліки.

Нержавіюча сталь менш схильна до корозії, але водночас такий матеріал боїться блукаючих струмів. Також баки з нержавіючої сталі мають шви, які вимагають при виготовленні підвищеної уваги. Річ у тому, що в нержавійці хром утворює тонку плівку, яка захищає бак від корозії. Якщо при зварюванні виникли деякі дефекти або лист нержавіючої сталі деформувався, у цих місцях під час експлуатації бойлера з’являться зміни, які з часом спровокують появу корозії. Таким чином, якщо купувати бойлер з нержавіючої сталі, то потрібно вибрати перевіреного виробника, щоб була повна впевненість як зварювання та обробка швів.

Що стосується сталевих баків, то при якісному покритті емаллю вони здатні витримувати до 15 років експлуатації. Емаль щільно прилягає до металу, що зводить до мінімуму можливість виникнення іржі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні