Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи можна розраховувати на індексацію при переході з однієї пенсії на іншу?

Чи можна розраховувати на індексацію при переході з однієї пенсії на іншу?

Этот материал также доступен на русском языке
2016 року спеціальні пенсії для держслужбовців фактично скасували. А тим, хто вийшов на спеціальну пенсію до цих змін, виплати заморозили. Через це частину людей перевели зі спеціальних пенсій на звичайні пенсії за віком.

«Я йшла на пенсію як держслужбовець. Потім мене без заяви перевели з пенсії держслужбовця на звичайну пенсію. Чи маю я право на березневу індексацію?

Ніна Соломаха, м. Запоріжжя»

Що сталося з пенсіями держслужбовців

Коротко нагадаємо історію питання нашим читачам. 2016 року спеціальні пенсії для держслужбовців фактично скасували. А тим, хто вийшов на спеціальну пенсію до цих змін, виплати заморозили. Тобто цей вид пенсії багато років не індексується і не підвищується. Через це частину людей перевели зі спеціальних пенсій на звичайні пенсії за віком.

За подальших масових перерахунків Пенсійному фонду давалося завдання перевірити пенсії держслужбовців і порівняти, чи вигідно їм переходити зі своїх «заморожених» пенсій на звичайні пенсії, які хоч трохи, але підвищуються. У результаті людей без їхньої заяви переводили на вигідніший розрахунок навіть без їхньої згоди. Тобто діяли на благо. І це прописано на законодавчому рівні. При цьому за держслужбовцями залишалося право написати заяву і з принципу повернутися на свою спеціальну пенсію. Але очевидно, що робити це невигідно.

Про що слід замислитися?

Минулого року тим, хто все ще отримує пенсії, призначені за нормами Закону «Про державну службу», а також згідно із Законом «Про наукову і науково-технічну діяльність», їх обіцяли проіндексувати. Це мали зробити з 1 березня 2022 року, про що було ухвалено відповідний закон. Але потім вийшла постанова Кабміну, якою цей процес відклали до завершення воєнного стану.

Проте 24 лютого 2023 року Кабінет Міністрів ухвалив нову постанову №168, згідно з якою пенсії держслужбовців, а також науковців проіндексують на 19,7%. Але не з 1 березня, як усі, а з 1 липня. Більше того, в постанові зазначено, що якщо людина повернеться на свою спеціальну пенсію, то її теж проіндексують.

Резюмуємо. З 1 березня вашу звичайну пенсію за віком мусили проіндексувати на загальних умовах. А далі вам слід поставити запитання, чи є сенс з липня повернутися на свою спеціальну пенсію держслужбовця, якщо після індексації її розмір стане вищим за нинішню пенсію за віком.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні