Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКоли саджати картоплю та як правильно підготувати бульби – поради для гарного...

Коли саджати картоплю та як правильно підготувати бульби – поради для гарного врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Точний час висадження картоплі підкаже погода. Якщо посадите дуже рано - картопля замерзне від нічних заморозків, а якщо занадто пізно - пізно дозріє і не переживе осінніх заморозків.

Зазвичай овочівники радять садити картоплю після закінчення нічних заморозків, коли температура грунту не опускається менше +7 °. Це відповідає приблизно +12° температури повітря вдень і не менше +5° вночі. Коли такі умови будуть дотримуватися щодня – можна садити картоплю. Картоплю починають висаджувати з другої декади квітня, а ось у північних областях відкласти посадку можна на початок або середину травня.

Як підготувати картоплю до посадки?

Передпосадкова підготовка полягає у прогріванні бульб. Оптимальна температура передпосадкового прогрівання бульб, що триває протягом місяця-півтора, має становити 14-17 градусів. Прогрівання при підвищеній температурі (понад 20-25 градусів) призводить до виродження картоплі.

Чому важливе світло при прогріванні бульб? При прогріванні на світлі у картоплинах утворюються сполуки (інгібітори), які стримують ростові процеси вічок. Тому вони формуються короткими, огрубілими, міцними, не обламуються, на відміну від тих, що прогріваються в темряві і стають тонкими, подовженими та крихкими. Крім того, під впливом світла в бульбах накопичуються отруйні солонін та чаконін, які сприяють захисту рослин від шкідників та хвороб.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що українців почали готувати до нових цін на картоплю.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні