П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеНабридло слухати хропіння ночами? - 5 способів позбутися хропіння без шкоди для...

Набридло слухати хропіння ночами? – 5 способів позбутися хропіння без шкоди для себе та оточуючих

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно виробник пристроїв від хропіння у Великій Британії опублікував 30 найпопулярніших способів позбутися настирливого шуму. Щоправда, більшість цих лайфхаків марні, а деякі небезпечні, переконаний консультант-оториноларинголог Фонду NHS Foundation Trust Манчестерського університету Джонатан Хобсон.

Коментуючи новину, експерт назвав 5 способів позбутися хропіння безпечно для себе та оточуючих.

Чому люди хропуть?

Специфічне шумне дихання уві сні виникає через вібрацію розслаблених м’яких тканин гортані та глотки, це може бути особливістю будови або маркером різних захворювань.

Хропіння посилюється надмірною вагою, так як більше тканин в районі шиї тиснуть на дихальні шляхи; закладеністю носа, яка може бути хронічною; алкоголь перед сном, який розслаблює м’язи горла.

Дослідження компанії включало опитування 2000 чоловік — він показав, як найчастіше справляються з хропінням прості британці. Крім надягання на ніч компресійних шкарпеток, намазування стоп маслом чебрецю, застосування дорогих розширювачів носа та рота, до списку увійшло заклеювання рота скотчем; тенісний м’ячик у піжамі, щоб заважати перевертатися на спину уві сні; приклеювання кілочка до носа та інші розправи.

Серед рецептів, втім, виявилися цілком здорові. Експерти виділив серед них 5 найпростіших, дієвих та перевірених.

Як перестати хропіти?

  • Скоротіть споживання алкоголю. Це основний фактор ризику: спиртне розслаблює м’язи верхніх дихальних шляхів, змушуючи їх стискатися протягом ночі та посилюючи хропіння. Особливо хропунам рекомендується уникати вживання алкоголю після 18 години вечора, оскільки це розслаблює м’язи горла безпосередньо перед сном.
  • Спійте на боці. Сон на спині посилює хропіння, тоді як положення тіла на боці або, принаймні, якщо ви лежите обличчям на боці, зменшує тиск на верхні дихальні шляхи та хропіння.
  • Переконайтеся, що у вас здорова вага. Для людей із надмірною вагою схуднення може зменшити звуження дихальних шляхів та проблему хропіння настільки, що в деяких випадках симптоми зникнуть зовсім.
  • Прийміть гарячий душ або ванну перед сном — це може допомогти очистити дихальні шляхи, як і зволожувач повітря в спальні.
  • Використовуйте додаткові подушки — вертикальніше положення тіла означає менший тиск на дихальні шляхи в області шиї в порівнянні з горизонтальним.
  • А ось поїдання меду з лимоном перед сном, носіння маски для очей, акупунктура і дорогі кільця від хропіння, на думку експерта, не працюють. Якщо ефект і спостерігається, це плацебо, вважає Хобсон.

Зображення: Гравюра Томаса Роулендсона «Фагот під акомпанемент валторни», присвячена хропінню (1811 р.)

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні