П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПільгова пенсія жінкам: що змінилося за 25 років?

Пільгова пенсія жінкам: що змінилося за 25 років?

Этот материал также доступен на русском языке
У 2015 році правила почали змінювати, зокрема у зв'язку з підняттям жінкам пенсійного віку. 2020 року Конституційний суд визнав такі зміни неправомірними. Але практика призначення пенсій за новими, більш жорсткими правилами все одно триває.

«Мене цікавіть питання трудового стажу до 1998 року. Скільки років він тоді був – 15 чи 20? В якому віці тоді можна було виходити на пенсію – у 45 чи 50 років? У мене до 1998 року було 16 років стажу, з яких 10 років – шкідливого. Виходить, що загальний стаж – 26 років, і я мала право на пільгову пенсію?

Валентина Зубрицька, смт Оратів, Вінницька обл.»

Загальний стаж і право на пільгову пенсію

Нажаль, в листі не вказано ані ваш вік, ані ким ви працювали. Невідомо також, чи ви продовжували працювати після 1998 року і чи отримуєте вже якусь пенсію? Тому можемо нагадати, за яких обставин призначається пільгова пенсія.

Якщо орієнтуватися на законодавство, яке діяло у 90-ті роки, то жінкам, які працювали за списком №1, пенсії призначалися при досягненні 45 років, за наявності 15 років загального стажу, з яких не менше 7 років 6 місяців – в особливо шкідливих умовах. Пільгова пенсія за роботу за списком №2 призначалася при досягненні 50 років, за наявності не менше 20 років загального стажу, з яких не менше 10 років – у шкідливих умовах.

Якщо ви працювали за списком №1, то стажу для призначення пенсії на пільгових умовах у вас на той час вистачало, якщо за списком №2 – то ні.

Також зауважимо, що кожен рік роботи за списком №1 до стажу додатково додається по одному року. Це застосовується безпосередньо при обчисленні пенсії, коли визначається коефіцієнт стажу. При визначенні права на пільгову пенсію ця норма не діє. Тобто в даному випадку не можна грубо вважати, що за наявності лише 16 років загального стажу у вас його фактично 26.

Нові умови для претендентів

У 2015 році правила почали змінювати, в тому числі у зв’язку з підняттям жінкам пенсійного віку. До того ж збільшили кількість загального стажу, необхідного для призначення пільгових пенсій.

Отже, зараз в законі для жінок прописано дещо оновлені умови. Пенсія за списком №1 призначається жінкам при досягненні 50 років, за наявності не менше 20 років загального стажу, з яких не менше 7 років 6 місяців – за списком №1. Але зауважимо, що наразі триває перехідний період. Наприклад, жінки, які народилися з 1 квітня по 1 вересня 1974 року, все ще можуть вийти на пенсію не у 50 років, а у 49 з половиною. Так само і зі стажем. Якщо, наприклад, таку пільгову пенсію призначатимуть до 1 квітня 2023 року, то вимагатимуть не 20, а 19 років загального стажу.

Схожа ситуація і з пенсіями за списком №2. Тепер вони призначаються і жінкам, і чоловікам при досягненні 55 років. Для цього жінці треба мати 25 років загального стажу, з яких не менше 10 років – за списком №2. Тут також продовжує діяти певний перехідний період.

Наостанок слід зазначити, що в 2020 році Конституційний суд визнав такі зміни неправомірними. Тобто зміни 2015 року, які погіршили пенсійне законодавство, визнано неконституційними. Але практика призначення пенсій за новими, жорсткішими, правилами все одно триває.

Наша довідка

Держава гарантує право на пільгове пенсійне забезпечення працівникам, які виконують роботи, пов’язані з негативним впливом на здоров’я шкідливих виробничих факторів. Мається на увазі характер і тривалість роботи, наявність спеціального стажу.

При визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовують Постанову Кабміну «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах» № 461 від 24 червня 2016 року (в редакції від 20.08.2019 р.).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні