П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаІндексація для держслужбовців та науковців: чекаємо на липень

Індексація для держслужбовців та науковців: чекаємо на липень

Этот материал также доступен на русском языке
Постанову про індексацію пенсійних та страхових виплат 2023 року Кабінет Міністрів затвердив 27 лютого, і з початку березня розпочалися перші виплати підвищених пенсій. Але на деякі категорії пенсіонерів доведеться почекати

Підвищення для держслужбовців та науковців таки передбачено. Але не з 1 березня, а з 1 липня. На 19,7% влітку мають підвищити пенсії, призначені відповідно до Законів «Про державну службу», «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про статус народного депутата України» і «Про наукову та науково-технічну діяльність». Підвищуватимуть лише основний розмір пенсії без урахування різноманітних надбавок.

Оскільки підвищення таких пенсій багато років тому заморозили, багато які пенсіонери згодом змушені були перейти на звичайні пенсії за віком. Тепер у разі доцільності такі пенсіонери зможуть перейти зі звичайних пенсій назад на спеціальні.

Нагадаємо, постанова свідчить, що мінімальний розмір підвищення складе 100 гривень, а максимальний – 1500 гривень. За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, середній розмір підвищення має становити 400-700 гривень. А тим, хто пішов на пенсію у 2020-2022 роках, до пенсії просто додадуть по 100 гривень.

Окрім іншого, на 19,7% з 1 березня мають проіндексувати щомісячні страхові виплати постраждалим на виробництві – особам, які мають виробничу травму або профзахворювання.

Сергій Коробкін

Нагадаємо, раніше ми докладно, на прикладах розбирали, які групи пенсіонерів скільки і коли отримають, у матеріалі Індексацію пенсії в березні затвердили: знаємо приклади, хто скільки отримуватиме.

Пояснили, кому з чорнобильців підняли пенсії.

Окремо зупинилися на тому, якими є особливості індексації звичайної пенсії: відмінності для працюючих і непрацюючих пенсіонерів.

Також ми розповіли про першу реакцію пенсіонерів на отримані виплати березневої індексації: багато хто перебуває в шоці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні