П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі хвороби ховаються за болями в ногах

Які хвороби ховаються за болями в ногах

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже багато людей відчувають біль у ногах. Деякі терплять болючі симптоми досить довго. Проте надзвичайно важливо діагностувати причину болю.

Не затягуйте з візитом до лікаря, адже в багатьох випадках причина болю може бути дуже серйозною. Не дарма відома всім істина свідчить, що вилікувати захворювання, що починається, набагато простіше, ніж запущене.

Нещодавно ми розповідали про хвороби, на які вказуєть біль у ногах. Продовжуємо тему.

П’яткова шпора

Різкий раптовий біль у п’яті, зазвичай буває під час ходьби.

Що робити?

Звернутися до ортопеда і зробити рентген. Для лікування використовують протизапальні засоби, спеціальний поперечний масаж і лазеротерапію, ортопедичні устілки та підп’яткові вкладки.

Цукровий діабет

 У ногах виникають судоми (особливо ночами), набряки, слабкість і біль, шкіра на гомілках стає сухою, з’являються лущення і свербіж. Часто ноги «німіють», у них виникають відчуття повзання мурашок, поколювання.

Що робити?

Здати кров на цукор.

Остерпороз

Судоми ніг та сильні болі в ликах «говорять» про нестачу кальцію. Проблема більш характерна для жінок віком понад 40 років.

Що робити?

Зробити безболісне дослідження – денситометрію (вимір рівня та щільності кісткової тканини в організмі). Якщо буде виявлено її дефіцит, лікар призначить спеціальні препарати кальцію.

Міалгія

Біль у м’язах стегон носить смикаючий, тягнучий або ріжучий характер. Він може посилюватися при фізичних навантаженнях, у сиру або холодну погоду.

Що робити?

Показатися неврологу. Для лікування використовуються протизапальні препарати, а також знеболювальні мазі та гелі.

Подагра

Різкий пульсуючий біль у великому пальці ноги у будь-який час дня або ночі, незалежно від навантаження. Великий палець розпухлий, почервонілий, гарячий і дуже чутливий.

Що робити?

Показатися ревматологу. Подагру лікують нестероїдними протизапальними препаратами і засобами, що гальмують утворення сечової кислоти. На початковій стадії хвороби достатньо просто змінити дієту: обмежити алкоголь, м’ясні та рибні страви, наваристі бульйони, гострі закуски та приправи, гриби, бобові, помідори, шпинат, кава, какао, шоколад.

Варикоз

Тягнучі неприємні болі посилюються ввечірі. Ноги «гудять» так, що хочеться лягти і закинути їх вище.

Що робити?

Носити компресійний трикотаж. Він зніме болі і на якийсь час загальмує розвиток хвороби. Але проблему це не вирішить. Тому при перших тривожних симптомах потрібно йти до судинного хірурга і робити УЗД-сканування вен (доплерографія). Подальше лікування призначить лікар. На ранніх етапах хвороба лікується консервативно: ін’єкційним методом (склеротерапія).

Попереково-крижовий остеохондроз

«Стріляючий» біль у ногах може турбувати і в стані спокою, але посилюється при збільшенні навантаження і різких рухах. При цьому відпочинок не дає полегшення. Біль по задній або бічній поверхні ноги від п’яти до сідниці – ознака запалення сідничного нерва (ішіас).

Що робити?

Звернутися до невролога або хірурга- вертебролога (фахівця з лікування хребта). Ущемлену міжхребцеву грижу допоможе виявити МРТ (магнітно-резонансна томографія). Яке лікування вибрати – консервативне чи хірургічне – вирішує лікар.

Плоскостопість

Ниючий біль у стопах і гомілках, що наростає надвечір. Швидка стомлюваність під час ходьби.

Що робити?

Звернутися до ортопеда. Робити ножні ванни з морською сіллю. Виконувати спеціальні вправи, носити супінатори.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні