Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому болять ноги?

Чому болять ноги?

Этот материал также доступен на русском языке
Болі у ногах можуть свідчити про різні хвороби. Болі – дуже частий симптом, з яким не з чуток стикався кожен із нас. То чому ж болять ноги?

Причин появи хворобливих відчуттів у сфері нижніх кінцівок безліч. Біль у ногах може бути обумовлений як фізіологічними, так і патологічними причинами. Наприклад, болючі відчуття можуть бути пов’язані з накопиченням молочної кислоти після фізичних навантажень. Носіння тісного, незручного взуття також може викликати біль у ногах до кінця дня. Це абсолютно фізіологічне явище, яке не потребує медичної допомоги.

Ендатеріїт

Ендатеріїт – це запалення внутрішніх оболонок артерій. Гострий біль і оніміння в гомілках виникають під час ходьби після перших 50-100 кроків. Короткий відпочинок – і симптоми минають, щоб за два десятки кроків повернутися знову. Тому людина змушена періодично робити зупинки в дорозі. Біль у стопі або литці може турбувати навіть коли ви лежите, але якщо опустити ногу вниз, то неприємні відчуття зменшуються.

Що робити?

1. Кинути палити, оскільки нікотин – головний чинник ризику ішемії судин.

2. Звернутися до судинного хірурга. Лікар призначить комплекс досліджень: МРТ, ангіографію, УЗД судин, різноманітні дослідження крові (у тому числі на неспецифічні фактори запалення). При сильному раптовому болю краще викликати «швидку» – це може бути ознакою закупорки великої артерії. У цьому випадку є лише кілька годин, протягом яких можна врятувати ногу. Хворобу лікують консервативним та хірургічним способами (застосовується пластика судин).

Атеросклероз артерій

Болі і судоми, що стискають литки, посилюються при ходьбі, бігу, підйомі сходами і можуть турбувати по ночах. Холодні стопи і взимку, і влітку. Відсутність чіткої пульсації на великому пальці. У чоловіків – зникнення волосся на пальцях ніг.

Що робити?

Кинути палити і звернутися до судинного хірурга. Для діагностики застосовується УЗД, магнітно-резонансна контрастна ангіографія. Своєчасне лікування вбереже від гангрени та ампутації.

Артроз, артрит

Гострий «викручуючий» біль у ділянці суглобів при ходьбі або довгому положенні стоячи, самі суглоби при цьому деформуються і починають «клацати». Болі посилюються при зміні погоди. Болючість, припухлість, почервоніння в ділянці суглоба.

Що робити?

Якнайшвидше відвідати ревматолога, зробити рентген суглобів і здати загальний клінічний аналіз крові. Діагностичний, а водночас ще й лікувальний метод – артроскопія. Лікування – тільки комплексне, тому крім прийому медикаментів знадобляться спеціальні ортопедичні пристрої, фізіотерапія, дієта, лікувальна фізкультура.

Сечостатеві хвороби

Турбує біль у стегнах.

Що робити?

УЗД органів малого тазу.

Тромбофлебіт

У литкових м’язах – постійний пульсуючий біль, що часто переходить у відчуття печіння. Почервоніння та набряк, болючі ущільнення по ходу вен.

Що робити?

Негайно йти до судинного хірурга. Зробити ангіосканування – щоб оцінити вени по всій довжині, визначити ступінь їх «закупорки», виявити загрозу відриву тромбу. Здати аналіз крові на неспецифічні фактори запалення. Більшість хворих може лікуватися амбулаторно під контролем лікаря.

Наслідки переломів

Сильний біль під час ходьби.

Що робити?

Носити спеціальні ортопедичні пристрої – ортези. Вони дозволяють пошкодженій кінцівці рухатися, а м’язам – залишатися в тонусі, але при цьому беруть на себе частину навантаження.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні