П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк торкнеться індексація військових пенсій та учасників бойових дій - роз'яснення юрисконсульта

Як торкнеться індексація військових пенсій та учасників бойових дій – роз’яснення юрисконсульта

Этот материал также доступен на русском языке
Гарантовану урядом березневу індексацію з нетерпінням чекали на пенсіонери всіх соціальних груп. Однак зміни виявилися різними для них та не уніфікованими.

Постанова Кабінету Міністрів «Про індексацію пенсійних та страхових виплат і додаткові заходи щодо підвищення рівня соціального захисту най уразливіших верств населення у 2023 році» №168 від 24 лютого 2023 року регулює розмір виплат.

Військові пенсії: індексують базову пенсію

З 1 березня на 19,7%, тобто на коефіцієнт 1,197 збільшуються пенсії, призначені за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб». В даному випадку на вказаний відсоток збільшується не зарплата, а сама пенсія. Щоправда, підвищується лише її базовий розмір без надбавок.

На такий самий відсоток зросли мінімальні пенсії за інвалідністю, передбачені вказаним законом. Тепер їх розмір становитиме від 5010,64 до 6014,93 гривні для солдатів і ще на 10–30% більше для старшого начальницького складу – залежно від звання, посади, групи інвалідності та її причин. Тут підвищення становить близько 800 – 1000 гривень. Але йдеться саме про мінімальні розміри.

Учасники бойових дій: підвищення не буде

В минулому номері ми писали, що з 1 березня також мали зрости мінімальні виплати для інвалідів війни та учасників бойових дій (на 460-820 гривень). Але тут змін не буде – з початкового проекту постанови відповідний пункт прибрали. Тобто розміри мінімальних пенсій у цьому випадку поки що залишаються на колишньому рівні й залежать від прожиткового мінімуму. Нагадаємо, що з 1 грудня 2022 року загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути нижчим:

  • для інвалідів війни І групи – 13 604,50 гривні (650% прожиткового мінімуму);
  • для інвалідів війни ІІ групи – 10 988,25 гривні (525%);
  • для інвалідів війни ІІІ групи – 7534,80 гривні (360%);
  • для УБД – 4395,3 гривні (210%).

Таким чином є ймовірність, що загальний розмір пенсії у деяких ветеранів за підсумками березня не зміниться. Може бути проіндексовано основний розмір пенсії, але її загальна сума залишиться на вказаному рівні.

Сергій Коробкін

Нагадаємо, раніше ми докладно, на прикладах розбирали, які групи пенсіонерів скільки і коли отримає, у матеріалі Індексацію пенсії в березні затвердили: знаємо приклади, хто скільки отримуватиме.

Окремо зупинилися на тому, якими є особливості індексації звичайної пенсії: відмінності для працюючих і непрацюючих пенсіонерів.

Також ми розповіли про першу реакцію пенсіонерів на отримані виплати березневої індексації: багато хто перебуває в шоці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні