Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи слід приймати препарати від нігтьового грибка?

Чи слід приймати препарати від нігтьового грибка?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо грибок запущений, то приймати препарати доведеться довгі місяці.  А ці ліки погано діють на печінку, особливо «скомпрометовану».

Запитання читачки: “У моєї мами (їй 78 років) виявили грибок нігтів на ногах. Але лікар призначив лише набір для місцевого лікування. Сказав, що віковим пацієнтам треба берегти печінку. Це правильний підхід?”

Відповідає лікар-дерматовенеролог Андрій Перехрестенко:

Якщо грибок запущений, то приймати препарати доведеться довгі місяці

 А ці ліки погано діють на печінку, особливо «скомпрометовану».

У літньої людини, крім того, часто бувають проблеми зі шлунково-кишковим трактом, через що всмоктується лише 30 відсотків лікарської речовини. Ще якась частина пропаде, якщо порушено кровообіг через атеросклероз. В результаті нігтьове ложе отримає мізерну кількість ліків.

Тому іноді лікарі йдуть на те, щоб пацієнтові похилого віку призначати тільки місцеве лікування. Але потрібно правильно застосовувати його.

Всередину нігтьової пластинки лак не проникає, а мікоз починається з ураження нігтьового ложа, поступово захоплюючи ніготь, що відростає в середньому на міліметр-півтора на місяць.

Слід регулярно механічно видаляти уражений верхній шар нігтьової пластини, а це не кожен пацієнт витримує.

Дуже важливою є гігієна ніг

По телевізору часто показують рекламу зубної пасти, розповідають, як правильно чистити зуби. Але ніхто не вчить, як правильно мити ноги, доглядати за взуттям.

Людина, прийшовши додому, має хоча б обполоснути ноги водою, а краще вимити їх з милом. Дуже ефективним є звичайне господарське – коричневого кольору.

Слід регулярно прати домашні капці.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні