П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачВибираємо генератор: на які характеристики звернути увагу

Вибираємо генератор: на які характеристики звернути увагу

Этот материал также доступен на русском языке
Що врахувати, вибираючи генератор, щоб покупка повністю відповідала очікуванням? Розглянемо ключові характеристики!

В умовах нестабільного електропостачання комфортне життя просто немислиме без генератора. Різноманітність модельного ряду дозволяє підібрати резервне джерело живлення не тільки для приватного будинку, а й для квартири, офісу. Також генераторна установка може забезпечити електроенергією в умовах повної відсутності централізованої мережі: на виїзних заходах, будівництві тощо.

1. Потужність

Це перший і найголовніший критерій! Порахуйте енергоспоживання всіх приладів, які планується підключати до генератора одночасно. Особливу увагу зверніть на величину пускового струму – він необхідний, щоб техніка увімкнулась та перейшла у стандартний режим роботи. Деякі потужні прилади: свердловинні насоси, пральні машини, холодильники, мікрохвильові печі, кондиціонери, пилососи для запуску вимагають значно більше енергії, ніж споживають під час функціонування.

Вибираючи генератори на https://skvagina.com.ua/instrument/generator/, пам’ятайте про запас потужності, щоб міні-електростанція не працювала на граничних обертах. Для цього до отриманих розрахунків додайте 20–30% та отримайте оптимальне значення, якому має відповідати агрегат.

2. Паливо

Генератор може бути дизельним чи бензиновим. Важливо наперед визначитися, яке паливо вам зручніше купувати. Тип ДВС визначає низку параметрів міні-електростанції.

  • Вага. Бензинові генератори помітно компактніші і легші за своїх дизельних побратимів. Але якщо ви не збираєтеся регулярно переставляти агрегат, цей параметр може бути несуттєвим.
  • Витрата палива. Дизельний двигун використовує пальне на 20–30% економніше бензинового. Це особливо важливо, якщо генератор планується використовувати регулярно.
  • Вартість агрегату. Бензинові моделі коштують на 20–40% менше від дизельних, але й моторесурс їх помітно менше.
  • Час безперервної роботи. Цей параметр виробник вказує окремо для кожної міні-електростанції. Зазвичай бензинові моделі працюють трохи більше 5–8 годин. При цьому їх рекомендується зупиняти кожні кілька годин на 15-20 хвилин для охолодження. Дизельні агрегати можуть працювати 10–15 годин та більше без зупинки.
  • Температурний режим експлуатації. При використанні якісного палива бензинові міні-електростанції легко запускаються за будь-якої погоди. Для дизельних потрібно використовувати пальне з сезонними присадками.

Разом. Для недовгого використання (протягом кількох годин) може бути вигідною купівля бензинового генератора. Для тривалої роботи краще дизельні моделі.

3. Тип генератора (звичайний або інверторний)

Інверторні генератори бувають лише бензиновими. Вони вигідно виділяються на тлі класичних моделей високою якістю струму, мінімальним рівнем шуму та вихлопів. Невелика вага, компактність дозволяють без проблем брати інверторні пристрої із собою. Але, порівняно зі стандартними міні-електростанціями, вони значно дорожчі.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні