Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧутливі зуби. Що робити?

Чутливі зуби. Що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Чутливість зубної емалі хоч і не вважається самостійним захворюванням, але здатна завдати людині серйозного дискомфорту.

Чутливі зуби. Що робити? Чому вона виникає і як з нею боротися, розповіла стоматолог-терапевт Наталія Головня.

З патологією стикається кожен другий

Підвищена чутливість зубів, при якій під впливом подразників виникають короткочасні болісні відчуття, називається гіперестезією. Це не захворювання, але патологічний стан, зумовлений вродженою або набутою анатомічною особливістю зубів – зменшенням товщини емалі. Через її витончення оголюється дентин і знижується ступінь ізольованості нервових закінчень, як наслідок – підвищується чутливість і виникає біль.

Гіперестезія – дуже поширена проблема, з нею стикаються до 60 відсотків населення планети. Жінки страждають від чутливості зубів частіше за чоловіків.

Чому виникає проблема?

У стоншенні емалі та виникненні підвищеної чутливості зубів можуть бути винні різні фактори: спадковість, механічна травма (тріщина або скол), клиноподібні дефекти зубів, неправильний прикус або звичка скреготати зубами, зловживання продуктами з підвищеною кислотністю, куріння, використання агресивних чистячих та відбілюючих засобів. Часто причиною розвитку підвищеної чутливості зубів стають поширені захворювання ясен – пародонтит або пародонтоз, при яких ясна «вкорочуються», оголюючи чутливу шийку зуба.

Іноді виникнення проблем з емаллю побічно провокують захворювання інших органів. Так, ризик виникнення гіперестезії підвищується на тлі ендокринних патологій, гормональних збоїв, хвороб шлунково-кишкового тракту, дефіциту в організмі вітамінів та мінеральних речовин.

Підвищена чутливість може тимчасово виникнути в результаті:

  • професійного ультразвукового чищення зубів;
  • носіння ортодонтичних систем, металевих конструкцій та коронок;
  • як ускладнення після великих реставрацій.

Часто гіперестезія розвивається внаслідок поєднання одразу кількох факторів.

На що звертати увагу?

Якщо чутливість підвищена на одному або кількох зубах, її називають обмеженою. Якщо ж одночасно на усіх – генералізованою.

Також розрізняють три ступені гіперестезії зубів:

  • легку, коли зуби реагують на холодне і гаряче;
  • середню – до подразників додається кисле, солодке, солоне;
  • виражену – додатково з’являється реакція на холодне повітря і будь-який механічний вплив (при чищенні зубів, прийомі їжі).

Неприємні відчуття можуть бути сильними або слабкими. Це залежить від індивідуальної переносимості, фізичних та емоційних факторів.

Як уникнути ускладнень?

Багато хто не сприймає підвищену чутливість зубів як серйозну проблему і не поспішає її лікувати. Але ігнорування гіперестезії зазвичай призводить до її посилення і викликає ускладнення аж до руйнування зуба. Тому важливо з’ясувати причину витончення емалі та усунути її.

Після огляду та виявлення факторів ризику лікар може призначити як повноцінне стоматологічне лікування (при карієсі, пародонтиті, пульпіті, клиноподібному дефекті), так і професійне чищення зубів (при твердому нальоті), спеціальні процедури для відновлення та зміцнення емалі та дентину (глибоке фторування, ремінералізацію*).

Якщо причина не в зубах, а в хронічних захворюваннях або в загальному стані організму – стоматолог направить вас до потрібного фахівця: ендокринолога, гастроентеролога, інфекціоніста, психотерапевта.

Вибираємо зубну щітку і пасту

У домашніх умовах рекомендується використовувати для чищення зубів щітку з м’якою щетиною, зубну нитку і пасту для чутливої емалі (має маркування «сенситив» («sensitive »). Важливо також відкоригувати раціон, звівши до мінімуму вживання продуктів та напоїв, що містять кислоти і цукор. Насамперед, це фруктові та ягідні соки, вино, кислі яблука, помідори, цитрусові, льодяники, солодка газована вода.

Ірина Лебединець

* Ремінералізація – відновлення мінерального складу зубів та щільності раніше за пошкоджену емаль шляхом насичення зуба кальцієм, фтором, фосфатами.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні