Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЩо таке Великдень і чому перед ним необхідний піст

Що таке Великдень і чому перед ним необхідний піст

Этот материал также доступен на русском языке
Коли людина готується відправитися у дорогу, вона повинна знати мету своєї подорожі. Так буває і з постом. Піст – це головним чином духовна подорож, а мета його – Великдень, «Свято зі Свят».

Піст – приготування до «здійснення Великодня, істинного відкриття». Тому ми повинні почати з того, щоб намагатися зрозуміти зв’язок Посту з Великоднем, оскільки цей зв’язок відкриває нам щось дуже життєве, щось вирішує у всій нашій християнській вірі і житті.

Чи можна пояснювати, що Великдень – це набагато більше, ніж одне зі свят, більше, ніж щорічне ознаменування і шанування минулої події?

Кожен, хто відчував хоча б раз у житті цю єдину у світі радість великодньої ночі, «яскравішу за сонячний день», розуміє це. Але про що ця радість? Чому ми можемо співати під час пасхальної заутрені: «Сьогодні все наповнилося світлом: небоземля і глибини підземні» ? В якому сенсі ми «смерті святкуємо умертвіння і пекла руйнування, іншого нового життя»?.. На всі ці запитання одна відповідь: Нове Життя, яке майже дві тисячі років тому засяяло з труни, було дано усім віруючим у Христа. Воно було дано нам у день нашого хрещення, коли, як говорить Апостол Павло, ми «поховані з Ним через хрещення на смерть, щоб, як Христос воскрес із мертвих славою Отця, і ми теж жили новим життям».

Отже, на Великдень ми святкуємо Воскресіння Христове як щось, що трапилося і далі трапляється з нами. Тому що кожен з нас отримав цей дар нового життя, отримав здатність прийняти його і жити ним. Дар цей pадикально змінює наше ставлення до всього на світі, включаючи смерть. Він дає нам можливість радісно стверджувати: «Смерті немає!» Але, звичайно, тут ми ще зустрічаємо віч-на-віч смерть, і якось вона прийде по нас. Але ми віримо, що Власною смертю Христос змінив саму сутність смерті. Зробив її переходом, пасхальним святом, Великоднем – переходом у Царство Боже, перетворюючи найбільшу з трагедій на остаточну перемогу, «смертю смерть поправив» (розтоптавши, знищивши Своєю смертю смерть).

Він зробив нас співучасниками Свого Воскресіння. Ось чому в кінці Великодньої утрені ми говоримо: «Христос воскрес, і життя царює! Христос воскрес, і мертвих більше нема». Така віра Церкви, підтверджена і доведена незліченним сонмом святих.

І все ж хіба ми не бачимо щодня на власному досвіді, що ми дуже рідко дійсно маємо цю віру, що ми постійно втрачаємо і зраджуємо того нового Життя, яке ми отримали як дар. І що по суті ми живемо так, ніби Христос не воскрес із мертвих, ніби це єдина за своїм значенням подія нічого не означала для нас.

Ми просто забуваємо все це, ми такі зайняті, такі занурені у щоденні турботи. І через те, що ми забуваємо, ми слабшаємо. Через цю забудькуватість, падіння, гріха наше життя стає знову «старим» – дрібним, темним, позбавленим усілякого сенсу: безглуздою подорожжю до безглуздого кінця. Ми умудряємося навіть забути про смерть. І ось раптово, серед нашого такого приємного життя, вона приходить: жахлива, неминуча, безглузда. Іноді ми усвідомлюємо різні наші гріхи і каємося в них, але ми не віддаємося тому новому життю, яке Христос відкрив і дарував нам. Ми живемо так, нібито Христос ніколи не приходив. І це єдиний справжній гріх, найглибша трагедія і смуток нашого номінального християнства (псевдохристиянства).

Якщо ми це зрозуміємо і визнаємо, тільки тоді ми зможемо зрозуміти, що таке Великдень і чому перед ним необхідний Піст. Лише тоді ми зможемо зрозуміти, що всі літературні Традиції Церкви, весь цикл її богослужінь існує насамперед для того, щоб допомогти нам знову побачити і спробувати це Нове Життя, від якого ми легко відходимо, зраджуючи його, і, покаявшись, повернутися до нього.

ДО ВІДОМА. Великдень у 2023 році – 16 квітня.

Протопресвітер Олександр Шмеман

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні