П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі ліки не можна буде купити без рецепта з початком весни -...

Які ліки не можна буде купити без рецепта з початком весни – перелік 

Этот материал также доступен на русском языке
Вже навесні цього року МОЗ запроваджує електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Що у зв'язку з цим треба знати пацієнтам?

 В Україні, як і в європейських країнах, деякі ліки аптеки відпускають лише за наявності рецепту від лікаря. З серпня 2022 року рецептурними стали антибіотики. Потім – з листопада – за електронним рецептом стали відпускати наркотичні (психотропні) препарати. А вже навесні цього року МОЗ запроваджує електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Що у зв’язку з цим треба знати пацієнтам?

Перехід на продаж «особливих» ліків за е-рецептами був запланований у три етапи і мав завершитися ще у жовтні 2022 року. Але життя внесло свої корективи, тож реалізація проекту трохи зсунулася.

Нині ми практично підійшли до третього етапу. Таким чином, список ліків, які продаватимуть лише за рецептом лікаря, розшириться. Загалом, перелік виглядатиме так:

  • антибіотики;
  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати (у тому числі протизаплідні);
  • препарати на лікування артеріального тиску, серцевих хвороб та інші.

Крім того, низка знеболювальних ліків, а також популярних засобів від кашлю або заспокійливих також зможуть відпускати лише за рецептом. У зв’язку з цим пацієнтам слід заздалегідь вивчити інструкцію до звичних препаратів, щоб у разі потреби вчасно звернутися до лікаря по рецепт.

У Міністерстві охорони здоров’я звертають увагу на те, що за відсутності світла або інтернету у медичному закладі лікар, як і раніше, зможе виписати рецепт на паперовому бланку.

Отримати рецепт можна буде незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. У той же час, пацієнт повинен бути обов’язково зареєстрований в електронній системі.

Важливо, що виписати е-рецепт зможуть лікарі усіх спеціальностей державних, комунальних або приватних клінік, а також лікар-ФОП (фізична особа-підприємець).

Якщо пацієнт має хронічні захворювання і якийсь препарат приймає на постійній основі, то отримати рецепт можна буде, звернувшись до сімейного лікаря дистанційно. Для цього в системі попередньо обов’язково має бути зафіксовано перше призначення від лікаря.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні з весни посилиться контроль за продажем ліків в аптеках.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні