Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатХто має право отримувати доплату пенсії за особливі заслуги – роз'яснює юрист

Хто має право отримувати доплату пенсії за особливі заслуги – роз’яснює юрист

Этот материал также доступен на русском языке
Згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», доплата може встановлюватися за значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності й за досягнення у різних галузях.

«Мій син – колишній майор міліції, мав достатньо вислуги років і 8 років тому вийшов на пенсію за станом здоров’я. Нині він воює. Має нагороди і медалі. Я прочитала, що за це повинні доплачувати до пенсії. Прошу роз’яснити, скільки він має за них отримувати. Копії чотирьох нагородних посвідчень надсилаю.

Олександра Ракоча, смт Лужани, Чернівецька обл.»

Нагадаємо, що, згідно із Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», відповідна доплата може встановлюватися у розмірі від 20 до 40 відсотків прожиткового мінімуму за значні заслуги у сфері державної, громадської або господарської діяльності й за досягнення у різних галузях.

Наприклад, встановлення пенсії за особливі заслуги передбачено для осіб, які нагороджені бодай одним орденом України або колишнього СРСР. Щодо медалей, то йдеться про ветеранів, які нагороджені медалями «За відвагу» або медалями Ушакова.

У випадку з вашим сином йдеться про відзнаки, у тому числі пам’ятні, за службу в органах МВС.

Ці нагороди права на пенсію за особливі заслуги, на жаль, не дають.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні