П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаРізнеЩо потрібно знати перед покупкою хом'ячка?

Що потрібно знати перед покупкою хом’ячка?

Этот материал также доступен на русском языке
Завести домашнього вихованця — серйозний крок, навіть якщо йдеться про крихітного гризуна. Будь-яке звірятко, нехай і маленьке, — це жива істота зі своїми потребами, якій необхідно підготувати будинок. Організувати відповідні умови утримання та придбати потрібні зоотовари потрібно ще до того, як ви принесете додому пухнастого друга.

Все необхідне для комфортного життя хом’ячка

Перше, що потрібно купити, це клітина. Порода не така вже й важлива, критерії відповідного житла однакові для всіх видів хом’яків:

  • мінімальний розмір основи – 60 на 30 см;
  • надійні дверцята;
  • розташування прутиків горизонтальне;
  • відстань між лозинами клітини не більше 5 мм.

Дно клітини або контейнера засипається наповнювачем, який відповідає головним вимогам:

  • не хвойний;
  • не для кішок, собак;
  • не гранульований.

Купити спеціальний наповнювач та інші товари для хом’ячків можна у зоомагазині E-ZOO. У клітку потрібно поставити будиночок – укриття, де гризун зможе розслабитись. Сюди він приноситиме запаси, облаштовуватиме ночівлю. Місце для сну має бути недоторканним — якщо хом’ячок сидить у будиночку, його не можна діставати! Не маючи безпечного місця, звір відчуває сильний стрес. Серед важливих атрибутів – напувалка, миска, туалет. Вода наливається у спеціальну ємність, яка надійно закріплюється на стінці клітини на комфортній для тварин висоті. Миска для корму повинна бути невеликою, щоб вихованець не залазив до неї лапками, а лише підходив і брав їжу. За бажанням можна придбати туалет, але хом’ячок може ніколи і не скористатися ним за призначенням. У клітці обов’язково мають бути іграшки з дерева. Їх хом’ячок буде гризти, підточуючи зубки, що постійно ростуть. Вони мають бути:

  • без лаку;
  • без фарби;
  • без просочення.

Ще варто купити колесо. Воно має бути безпечним, діаметром мінімум 22 см. Поки хом’ячок зовсім маленький — вистачить і 15 см. Оптимальний варіант — пластикове коліщатко, найкращий — дерев’яне.

Правила годування та догляд

Хом’яка не можна годувати людською їжею. Після вибору породи господарі зобов’язані вивчити списки дозволеної, рекомендованої та забороненої їжі. Готовий покупний корм – основний раціон. Спершу слід купити невелику пачку корму для обраної породи. Якщо хом’ячку сподобається склад, тоді можна придбати більший обсяг. До основного раціону дбайливий господар обов’язково додає дозволені фрукти та овочі. Гризуна доведеться доглядати. До постійного догляду належить:

  1. Регулярне чищення клітини.
  2. Щодня заміна води.
  3. Прибирання їжі, яку хом’ячок не з’їв за день.

У перші дні малюк всього боятиметься. Його слід посадити в обставлену клітку і дати спокій. Звірятко обов’язково скористається напувалкою і піде шукати їжу. Необхідно пару днів, щоб звірятко звик до нової обстановки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні