П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЯк розраховується обсяг споживання тепла у місцях загального користування у багатоповерхівках: формула...

Як розраховується обсяг споживання тепла у місцях загального користування у багатоповерхівках: формула розрахунку

Этот материал также доступен на русском языке
Місця загального користування – це сходові клітки, ліфтові шахти, коридори, горища, підвали, комори та інші приміщення.

«Я живу у багатоповерхівці, і мені незрозуміло, як розраховується обсяг споживання тепла у місцях загального користування. Чи можу я самостійно його розрахувати?

Олександр Зазвонний, м. Одеса»

У січні минулого року набула чинності нова редакція Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг*. З цього моменту співвласники багатоквартирного будинку оплачують усю спожиту теплову енергію, що входить в будинок. Причому незалежно від того, є загальнобудинковий лічильник чи ні.

Обсяг теплової енергії, що припадає на місця загального користування, може бути розрахований трьома способами:

  • за показниками загальнобудинкового лічильника;
  • розрахунковим методом за нормою споживання теплової енергії;
  • виходячи з даних, зафіксованих у проектній документації будівлі або за результатами енергетичного аудиту.

***

За відсутності даних про площу місць загального користування обсяг теплової енергії розраховується спрощено як частка від обсягу споживання тепла усім будинком:

  • для 1-5 поверхової будівлі – 25%;
  • для 6-10 поверхової будівлі – 20%;
  • для будівлі, вищої за 10 поверхів – 15%;
  • для будівель комбінованої поверховості – відсоток, який визначається як середнє арифметичне значення вищезгаданих відсотків, залежно від поверховості частин будівлі.

Якщо у когось із сусідів обладнано індивідуальне опалення, розрахований обсяг теплової енергії додатково коригується із застосуванням коефіцієнта, що враховує площу таких приміщень. Крім того, за стояки у квартирі також нараховується оплата.

Усі формули, за якими проводяться розрахунки, наведено у названій Методиці. Але, на нашу думку, цього недостатньо для самостійних розрахунків. Адже є маса даних, які, напевно, вам невідомі. Водночас, будь-який споживач має право звернутися до постачальника послуги з проханням надати обґрунтований розрахунок суми платежу і за опалення особистих квадратних метрів, і за опалення місць загального користування.

*Наказ Міністерства розвитку громад і територій №315 від 22 листопада 2018 року (у редакції від 28.12.2021 р.).

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні