Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому чорнобильцю не перераховують пенсію?

Чому чорнобильцю не перераховують пенсію?

Этот материал также доступен на русском языке
Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затверджено Постановою Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

«Я народився 1954 року. Як військовозобов’язаний у 1987 році був призваний на збори до військової частини для ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Після набуття чинності з 1 січня 2022 року змінами, внесеними до Постанови №1210, сподівався на перерахунок пенсії виходячи із заробітної плати, отриманої за роботу у Чорнобильській зоні. Пенсійний фонд мені відмовив, мотивуючи тим, що ці постанови поширюються виключно на осіб з інвалідністю. Я з таким трактуванням не згоден. Допоможіть розібратися.

Микола Роженцев, м. Полтава»

У Пенсійному фонді вам відповіли правильно. Уточнимо, що йдеться про Постанову Кабінету Міністрів «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» №1210 від 23 листопада 2011 року (зі змінами від 1.12.2022 р.).

Цією постановою затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Цей Порядок визначає механізм розрахунку пенсій за інвалідністю, а також за втратою годувальника. Це чітко зазначено на самому початку – у пункті 1. А вже у пункті 7 уточнюється, з якого заробітку при цьому розраховується пенсія військовозобов’язаних, покликаних на військові збори.

Якщо у вас немає групи інвалідності, то пенсія призначається на загальних підставах за нормами Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Подібні випадки ми вже неодноразово описували.

У вашому випадку єдина по суті пенсійна пільга – це зниження пенсійного віку відповідно до статті 55 Закону «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні