Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯк дружині військовослужбовця підтвердити стаж?

Як дружині військовослужбовця підтвердити стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Существовал закон, согласно которому время, когда жена проживала с мужем в воинских частях, должно было засчитываться в ее стаж. Но при выходе на пенсию ей в зачете такого стажа было отказано.

«Починаючи з 1981 року, я довгий час проходив військову службу у різних закритих військових містечках (ще при союзі). Дружина весь час була зі мною, але не мала можливості там працевлаштуватися. Прописку нам тоді не ставили, принаймні цього не вимагалося до 1991 року. Існував закон, відповідно до якого час, коли дружина проживала зі мною у військових частинах, мав зараховуватися до її стажу. Але при виході на пенсію їй у зарахуванні такого стажу відмовили.

Війська, в яких я служив, розформовані, частини, в яких я проходив службу, в даний час не існують. Якщо є такий закон, то де і як ми можемо засвідчити ці роки? Жінка отримує 2100 гривень, тому що при виході на пенсію її стаж становив 17 років. Але у деяких військових частинах знайти роботу було неможливо. Отже, їй недорахували ще приблизно до 15 років стажу.

Дмитро Терешкун, м. Заліщики, Тернопільська обл.»

Такий закон дійсно існує. Відповідно до пункту «з» статті 56 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до стажу роботи зараховується також період проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де була відсутня можливість їх працевлаштування за спеціальністю, але не більше 10 років.

Для дружини звільненого військовослужбовця такий стаж за періоди до 1 січня 2004 роки підтверджується довідкою, виданою територіальним центром комплектування та соціальної підтримки (військкоматом) на підставі особової справи військовослужбовця, звільненого з військової служби, та інших документів, які підтверджують зазначений період.

***

Це передбачено Постановою Кабінету Міністрів №637 від 12 серпня 1993 року, якою затверджений Порядок підтвердження наявного стажу роботи для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній.

Зауважимо, що остання редакція постанови діє з 28 вересня 2022 року. До цього і сам порядок і, в тому числі, зазначений пункт неодноразово змінювалися.

Наприклад, певний час постанова передбачала уточнення, що довідка з військкомату має бути підкріплена, зокрема, довідкою місцевих органів влади про період фактичного проживання (реєстрації, прописки) дружини військовослужбовця у відповідній місцевості та довідкою державної служби зайнятості про неможливість працевлаштування за спеціальністю у відповідній місцевості.

Але в 1993 році, коли цю постанову приймали вперше, такого уточнення не було. Немає цієї вимоги і зараз, бо у вересні її з Порядку вилучили.

Сергій Коробкін

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні