Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаРізнеУкраїнський фільм може отримати «Оскара»

Український фільм може отримати «Оскара»

Этот материал также доступен на русском языке
Наші фільми були представлені на найпрестижніших кінофестивалях. Вони привернули увагу світових метрів кіно і здобули безліч нагород, серед яких були навіть номінації на «Оскар».

Російські окупанти принесли на нашу землю смерть та руйнування. І щоб увесь світ побачив, як насправді нас «звільняють» агресори, українські кінематографісти продовжують працювати та знімати фільми про нову страшну реальність.

Наші фільми були представлені на найпрестижніших кінофестивалях. Вони привернули увагу світових метрів кіно і здобули безліч нагород, серед яких були навіть номінації на «Оскар». Які фільми було знято в умовах повномасштабної війни?

Акторами стали діти з притулку

Документальний фільм «Будинок зі скалок» став спільною роботою кінематографістів України, Данії, Швеції та Фінляндії, а зняв його в Україні датський режисер Саймон Леренг Вільмонт. Це історія про вихованців особливого дитячого будинку в Лисичанську, де діти перебувають в очікуванні рішення суду про опіку. Діти, які знімалися у фільмі, були справжніми вихованцями дитбудинку, і знімальній групі довелося провести два роки поряд з ними, щоб викликати їхню довіру. І лише коли діти перестали боятися камери і потоваришували зі знімальною групою, розпочалася справжня робота над фільмом.

Цей документальний фільм здобув головну нагороду одного з найбільших у світі фестивалів документального кіно з прав людини у Празі, а також у документальному конкурсі 45 кінофестивалю у Швеції. Крім того, стрічка перемогла у категорії «Найкращий документальний фільм» на кінофестивалі в Греції та отримала премію “Фіпрессі” (FIPRESCI Award). Завдяки цій нагороді фільм автоматично увійшов у шорт-лист (попередній перелік) претендентів на «Оскар».

Зняли фільми про захисників Маріуполя

Знімати кіно під час військових дій не лише важко, а іноді й смертельно небезпечно, проте наші режисери зуміли створити справжні фільми, які розповідають про найстрашніші сторінки сучасної історії України. Однією з таких сторінок став захист Маріуполя. Творцями фільмів про мужність захисників «Азовсталі» нерідко ставали й самі українські воїни.

Цикл фільмів «Фортеця Маріуполь» побудований на відео- і телефонних розмовах з воїнами, які перебували в оточеному Маріуполі. А боєць «Азова» Дмитро Козацький зняв фільм «Останній день «Азовсталі», де провів 84 дні.

Про захист приазовського міста розповідають фільми «Маріуполь. Хроніки пекла», а також «Маріуполь-2022» – короткометражний фільм, знятий головним оператором Маріупольського телебачення Олександром Ратушним, який під час блокади міста жив у притулку Морського ліцею.

Стрічку «Маріуполіс-2» режисер Мантас Кведоравічюс почав знімати у прифронтовому місті понад шість років тому. Він намагався розповісти світові у тому, як живуть маріупольці в умовах війни. Проте закінчити фільм він не встиг: Кведоравічюс потрапив у полон і був убитий окупантами. Його дружині вдалося вивезти зняті чоловіком матеріали, з яких і було змонтовано фільм. За версією Європейської кіноакадемії, «Маріуполіс-2» було визнано найкращим документальним фільмом 2022 року і відзначено призом Канського кінофестивалю.

Режисери стали солдатами

Війна показала, що не лише професійні військовики можуть стати героями, а й професійні режисери. Нещодавно воїни територіальної оборони столиці, які до війни працювали у світі кіноіндустрії, презентували фільм «Українські військові історії». Він складається із трьох новел різних жанрів – від комедії до драми. Його сюжет заснований на реальних подіях, а майже всі ролі виконали самі воїни тероборони, які в цих новелах розповіли, як із акторів та режисерів перетворилися на захисників міста.

Зйомки іноді доводилося проводити зовсім поруч з лінією фронту, наприклад, у Харківській області. Крім того, під час зйомок художнього фільму доводилося використовувати справжні патрони, снаряди та зброю, а також бронетехніку. Майже весь цей реквізит був трофейним зброя та техніка, кинута російськими окупантами.

«Я – Надія»

В українських містах Києві, Харкові та Ірпені розпочали зйомки драми про війну «Я – Надія». Планується, що фільм складатиметься із чотирьох серій, а його прем’єра відбудеться вже цього року на каналі «2+2». Це історія про лікарів «швидкої допомоги», які під обстрілами та бомбардуваннями займаються своєю нелегкою справою. Головні ролі зіграли актори Ірина Мак та Антоніна Хижняк.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні