Статті

Наші кулінарні традиції: обрядовий гречаний пиріг

Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

Обрядовий гречаний пиріг

Яворівський пиріг – це ще одна страва, яка увійшла до нематеріальної культурної спадщини. Його випікають у різних районах Львова, проте є припущення, що його рецепт вигадали у селі Яворів. Цей великий гречаний пиріг традиційно готують на обрядові свята. Його подають зі сметаною, холодцем або борщем.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 550 грамів,
  • молоко – 250 грамів,
  • дріжджі пресовані – 30 грамів або сухі дріжджі – 6 грамів,
  • яйця – 2 штуки,
  • олія – 2 чайні ложки,
  • картопляне пюре – 1,5 кілограма,
  • гречана цибуля ріпчаста – 5 штук,
  • цукор, сіль, перець чорний і сало – за смаком.

Приготування

  • Відварити картопляне пюре та гречану кашу.
  • Нашаткувати цибулю, обсмажити її в олії або на салі.
  • Змішати цибулю з гречкою і товченою картоплею, посолити і поперчити.

Замісити тісто для пирога.

  • Пресовані дріжджі підсипати ложкою цукру і дати їм розійтися. При використанні сухих дріжджів додати їх в борошно і перемішати.
  • Замісити некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, щіпки солі, цукру та одного яйця.
  • Додати масло або розтоплене сало, вимісити тісто як на вареники.
  • Накривши тісто рушником, поставити в тепле місце, щоб виросло.

Коли тісто підросте, пом’яти його.

  • Розділити навпіл і кожну половину знову розділити на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, другу – трохи меншу розміром 1/3.
  • З тіста більшого розміру розкотити коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти.
  • З меншої частини тіста зробіть коло вгорі пирога.

Форму змастити і обсипати борошном. Викласти на дно форми велике коло тіста, щоб краї трохи звисали. Проколоти тісто виделкою і наповнити начинкою з гречки, картоплі та цибулі. Начинку утрамбувати, накрити меншим колом і защепити краї. Проколоти виделкою ще раз зверху і змастити збитим яйцем.

Випікати пиріг при температурі 190-210 градусів близько години до рум’яної скоринки.

Новое на сайте

  • Новини

Погода в Україні на середу, 20 серпня: що новенького обіцяють синоптики

Погода в середу мало відрізнятиметься від вівторка. Над Україною – область підвищеного атмосферного тиску, мінлива…

19/08/2025 23:26
  • Новини

Магнітні бурі на середу, 20 серпня 2025 року: на що чекати Землі?

Астрономи фіксують підвищену активність магнітосфери: на Сонці продовжуються спалахи. Фахівці радять бути уважними літнім та…

19/08/2025 22:54
  • Статті

Сезонні ласощі без ризику: що важливо знати про кавун та диню

Літо – пора кавунів та динь. Ці соковиті фрукти не тільки освіжають, а й приносять…

19/08/2025 22:16
  • Новини

Час – гроші: власникам квартир та будинків важливо сплатити їх до 1 вересня

Власникам квартир та будинків в Україні нагадали: до 1 вересня необхідно розрахуватися із податками за…

19/08/2025 21:38
  • Статті

Чому з телефону зникають гроші, або про кнопковий телефон та інтернет

Поки одні оновлюють айфони, інші вірні кнопковим «Нокіям». Але мобільні оператори, схоже, вирішили: інтернет потрібен…

19/08/2025 20:47
  • Новини

Літній пиріг без яєць і молока – галета, яка підкорить усіх

Хочете порадувати себе ароматною випічкою, але без яєць та молока? Пісна галета з фруктами та…

19/08/2025 19:57