Статті

Наші кулінарні традиції: обрядовий гречаний пиріг

Входять до переліку та самобутні кулінарні традиції.

Обрядовий гречаний пиріг

Яворівський пиріг – це ще одна страва, яка увійшла до нематеріальної культурної спадщини. Його випікають у різних районах Львова, проте є припущення, що його рецепт вигадали у селі Яворів. Цей великий гречаний пиріг традиційно готують на обрядові свята. Його подають зі сметаною, холодцем або борщем.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно – 550 грамів,
  • молоко – 250 грамів,
  • дріжджі пресовані – 30 грамів або сухі дріжджі – 6 грамів,
  • яйця – 2 штуки,
  • олія – 2 чайні ложки,
  • картопляне пюре – 1,5 кілограма,
  • гречана цибуля ріпчаста – 5 штук,
  • цукор, сіль, перець чорний і сало – за смаком.

Приготування

  • Відварити картопляне пюре та гречану кашу.
  • Нашаткувати цибулю, обсмажити її в олії або на салі.
  • Змішати цибулю з гречкою і товченою картоплею, посолити і поперчити.

Замісити тісто для пирога.

  • Пресовані дріжджі підсипати ложкою цукру і дати їм розійтися. При використанні сухих дріжджів додати їх в борошно і перемішати.
  • Замісити некруте тісто з борошна, молока, дріжджів, щіпки солі, цукру та одного яйця.
  • Додати масло або розтоплене сало, вимісити тісто як на вареники.
  • Накривши тісто рушником, поставити в тепле місце, щоб виросло.

Коли тісто підросте, пом’яти його.

  • Розділити навпіл і кожну половину знову розділити на дві частини – одну трохи більшу десь на 2/3, другу – трохи меншу розміром 1/3.
  • З тіста більшого розміру розкотити коло на дно круглої форми, щоб воно загиналося на борти.
  • З меншої частини тіста зробіть коло вгорі пирога.

Форму змастити і обсипати борошном. Викласти на дно форми велике коло тіста, щоб краї трохи звисали. Проколоти тісто виделкою і наповнити начинкою з гречки, картоплі та цибулі. Начинку утрамбувати, накрити меншим колом і защепити краї. Проколоти виделкою ще раз зверху і змастити збитим яйцем.

Випікати пиріг при температурі 190-210 градусів близько години до рум’яної скоринки.

Новое на сайте

  • Новини

Несподіваний інгредієнт, який зробить котлети соковитими та ніжними

Котлети — це класична страва, яка є важливою частиною української кухні. Це ситна, смачна та…

22/11/2024 13:39
  • Статті

Як вибрати диван для дому: повний гід

Щоб вибрати ідеальний диван, важливо враховувати безліч факторів – від розмірів та форми до матеріалів…

22/11/2024 13:04
  • Новини

В Україні планують заборонити небажані дзвінки: що пропонує новий законопроєкт

Українців можуть позбавити небажаних дзвінків. Новий законопроєкт передбачає можливість ідентифікації абонентів, які порушують ваш спокій.…

22/11/2024 12:41
  • Новини

“Ощадбанк” змінює правила: як це вплине на ваші фінанси

Вже з 1 грудня 2024 року клієнтів "Ощадбанку" очікують суттєві нововведення. Чи стануть послуги банку…

22/11/2024 11:42
  • Новини

Стартує прийом заявок на отримання новорічних подарунків поштою для дітей

Фінансовий ліміт на один подарунок становить 1500 грн. Фото листів будуть публікуватися на сторінці фонду…

22/11/2024 10:53
  • Статті

Ефективне використання перев’язувальних матеріалів та бинтів

Використання перев'язувальних матеріалів, бинтів та ранозагоювальних засобів є важливою частиною медичної практики та першої допомоги.…

22/11/2024 10:25