П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яФелінотерапія: від яких хвороб лікують коти?

Фелінотерапія: від яких хвороб лікують коти?

Этот материал также доступен на русском языке
Ліки в Україні під час війни дуже подорожчали, у будинках часто немає опалення, а нерви більшості з нас – на межі. Багато в чому вирішити ці проблеми зараз здатна... звичайна домашня кішка. І це не жарт, а реальні рекомендації європейських та американських медиків, які широко застосовують зоотерапію для профілактики та лікування неврозів, інсультів і травм.

Як це працює, при яких захворюваннях «прописані» кішки, і як вибрати свого ідеального пухнастого «лікаря», розповіла терапевтка Вікторія Кокошко.

Протипоказано при ранах та алергії

Профілактика і лікування різних захворювань за допомогою безпосереднього контакту і спілкування людини з кішками називається фелінотерапією (від латів. felis – кішка). Це один із повноцінних методів зоотерапії, в якій використовують унікальні лікувальні здібності дельфінів, коней, собак, кроликів та інших тварин або птахів.

При цьому кішки посідають у зоотерапії лідируючі позиції, адже одна з найвідоміших котячих властивостей – позитивний вплив на фізичне та психічне здоров’я господаря. Крім того, доведено, що спілкування з кішками при деяких захворюваннях полегшує симптоми не гірше за знеболюючі препарати і спазмолітики, при цьому не завдаючи шкоди здоров’ю та гаманцю пацієнта.

Для зміцнення імунітету і стабілізації емоційного стану контакти з кішками особливо показані дітям молодшого шкільного віку і людям похилого віку.

Але є у кішкотерапії й протипоказання – це алергія на котячу шерсть, наявність відкритих ран і хронічних шкірних захворювань.

Як це працює?

Від яких саме недуг здатний допомогти пухнастик в оселі? Насамперед, це профілактика серцево-судинних захворювань: гіпертонії, тахікардії, серцевих нападів, інфарктів та інсультів. Американські вчені довели, що сусідство кішки зменшує ризик розвитку цих небезпечних патологій як мінімум на третину. Цей феномен пов’язують зі здатністю кішок знижувати рівень тривоги і стресу господаря, а відповідно, приводити до норми показники артеріального тиску, серцевого ритму і навіть рівня холестерину в крові.

Друга суперздатність кішки – її знамените муркотіння. Воно не лише розслаблює, заспокоює та покращує сон, а й прискорює загоєння ран та переломів. Справа в тому, що ці специфічні звукові коливання на певній частоті подібні до лікувального ефекту ультразвуку. Саме завдяки вібраціям мурчання кішки здатні швидко самозцілюватися, навіть впавши з великої висоти.

Крім того, коти – це живі грілки, адже їхня температура тіла близько 39 градусів. Тому тварини чудово лікують застуду, біль у суглобах, загострення остеохондрозу та інші запальні процеси в організмі, безпомилково визначаючи наші «хворі місця» і лягаючи саме на них.

При погладжуванні кішки виникають статична електрика та мікроструми, що стимулюють кровообіг тканин, імунітет і відновлювальні процеси в нашому організмі.

Нарешті, поряд з пухнастим терапевтом ви будете надійно захищені від безсоння, депресії та головного болю.

Важливою є гармонія з твариною

Але вирішивши завести кота, врахуйте принциповий нюанс: лікувальні «бонуси» від хвостатого «лікаря» людина отримує лише налагодивши повне порозуміння з твариною і спілкуючись з нею в спокійних, комфортних обставинах. Якщо ж кішка не доглянута, роздратована, агресивна або не хоче за власним бажанням перебувати поруч із вами, позитивного ефекту чекати не доводиться.

Заводячи не маленьке кошеня, а вже досить дорослу тварину зі сформованим характером, майте на увазі, що найбільш «лікувальними» вважаються поступливі, ласкаві та спокійні кішки. До того ж є теорія, що безпородні тварини «лікують» краще за своїх породистих побратимів.

Кішки – від неврозу, коти – від артрозу

За спостереженнями медиків і фелінологів, має значення і стать пухнастого «лікаря»: кішки ефективніші при неврозах, депресії та захворюваннях внутрішніх органів, а коти краще лікують артроз, остеохондроз і радикуліт.

Порода теж важлива

Що стосується породи, довгошерсті кішки підходять для профілактики нервових розладів, «британці» і «шотландці» – ідеальні для сердечників, а сіамські – допомагають при проблемах зі шлунково-кишковим трактом.

Зрештою, забарвлення: чорні коти позбавляють негативних емоцій і заспокоюють, білі – знімають втому і заряджають енергією, а руді та різнокольорові успішно знижують артеріальний тиск.

Ірина Лебединець

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні