Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яХворобу простіше попередити, ніж лікувати: які аналізи потрібно здавати щороку

Хворобу простіше попередити, ніж лікувати: які аналізи потрібно здавати щороку

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо періодично проходити медогляд і підтримувати організм у порядку, менше проблем виникатиме. Тільки ось звичайна людина навряд чи сама зможе зорієнтуватися, які аналізи треба здавати серед десятків наявних.

Сучасна медицина вражає своїми можливостями. Завдяки появі безлічі специфічних досліджень у клієнтів медичних центрів є можливість отримати повні відомості про своє здоров’я, а у лікарів – діагностувати хворобу на ранніх стадіях її розвитку. Обстеження організму, здавання аналізів крові, сечі дозволяють у стислі терміни дізнатися максимум інформації, яка часом допомагає зберегти життя людини.

На жаль, більшість людей недбало ставляться до необхідності регулярно проходити обстеження та звертаються до лікарів вже в той момент, коли захворювання стає явним. Адже, як відомо, хворобу простіше попередити, ніж лікувати. Зробити це зовсім нескладно, причому є можливість скоротити час, що витрачається на огляди та здачу аналізів. Адже тимчасові витрати найчастіше головна причина відмови від проходження щорічних обстежень.

Фахівці радять оптимальний перелік аналізів – чекап, який покаже стан основних органів та систем організму.

  • Загальний аналіз крові. Лікар називає це базовим аналізом, паспортом здоров’я. За рівнем лейкоцитів можна визначити наявність запальних процесів в організмі, за рівнем гемоглобіну – чи немає анемії, тромбоцитів – ймовірність виникнення тромбозів.
  • Біохімічний аналіз крові. Він дозволить оцінити роботу органів – печінки, нирок, електролітний баланс і достатність вітамінів – холекальциферолу, тіаміну, фолієвої кислоти, ціанокобаламіну.
  • Ліпідограма. Ліпідограму важливо здати, якщо вже виникали проблеми з судинами, печінкою, є підозра на діабет. Вона покаже добрий і поганий холестерин, ліпопротеїни високої щільності, гомоцистеїн, тригліцериди. Слід перевірити також показники вуглеводного обміну – рівень глюкози у крові, глікованого гемоглобіну. За словами фахівця, оцінка показників допоможе спрогнозувати розвиток тих чи інших захворювань. А що раніше буде розпочато корекцію цих значень, то більшою є ймовірність, що хвороба не настане.
  • Гормони. Перевіряємо щитовидну залозу, від якої залежить швидкість енергетичних процесів.
  • Аналіз на ПСА (простат-специфічний антиген). Цей аналіз показує здоров’я передміхурової залози у чоловіків.
  • Аналіз сечі. Він покаже, чи є порушення у роботі нирок.
  • Аналіз на Д-димери і фібриноген. Він покаже згортання крові.

Корисними будуть і проведення таких досліджень, як:

  • електрокардіограма (ЕКГ),
  • УЗД серця – ехокардіографія (Ехо-КГ),
  • ультразвукова доплерографія (УЗДГ) судин шиї та голови,
  • гастроскопія.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні